Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Samsung QLED Q950R

8K rettet mot gamere.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Nyeste modell er alltid bedre enn fjorårets modell - og det gjør seg også gjeldende for Samsungs Q950R som til og med har 8K.

HQ

Men det viktigste innen man kjøper er ikke å gjøre det på grunn av 8K-materiale. For selv om mange ting skytes i native 8K i dag da de fleste profesjonelle kameraer er 8K eller 12 native, så skal vi ikke forvente tv-sendinger i 8K før OL i Tokyo i sommeren 2020, og det går nok også litt tid før Netflix hopper med på vognen. Det samme med HBO, Amazon Prime og de andre sløve bananene som henger etter med 1080p.

Gaming driver det derimot. Og det vet Samsung godt, og har tilgodesett gamere med dette fjernsynet i vesentlig høyere grad enn vi før har sett det. Bevares, dine bluray-filmer vil fortsatt nyte godt av de nyeste oppskaleringsalgoritmene og støyreduksjonen, men den riktige utnytten av dette fjernsynet kommer reelt med PS5 og Xbox Scarlett. Det betyr ikke at det er meningsløst å kjøpe en Q950R - men man gjør det nok mer fordi at det er en pokkers god TV med en fantastisk god bildekvalitet snarere enn at det er på grunn av evnen til å gjengi 8K-materiale. Oppløsningen er på 7680x4320 og svarer til 33 millioner piksler, til gjengjeld så veier de mange pikslene en del, for med 42kg er det absolutt ikke en lettvektsmodell som man henger på gipsveggen sin.

Det brukes fortsatt Samsungs egen One Connect hvor en fiberkabel løper mellom TV og en tilkoblingsboks, og det fungerer overraskende godt. På denne måten har man også spart omfang såvel som vekt på TVen.

Samsung QLED QE75950R
Dette er en annonse:

Men la oss nå ta en titt på selve beistet. Designmessig er det endret... eh.. ingenting i forhold til fjorårets Q9F-modell. Som i, de er identiske. Det er ikke nødvendigvis dårlig, for det er diskret, og ikke minst med en pokkers tynn skjermkant. Det testede eksemplaret var "kun" en 75", men det er fortsatt ganske stort, selv da den stod i studioet vårt med fem meters takhøyde. Man behøver dermed en ganske stor stue, eller være villig til å ha en TV som er ganske dominerende - med mindre man bruker en av de 17 forskjellige ambientmodes som forsøker å integrere TVen i stuen. Personlig liker jeg å avfotografere veggen bak, og så bare ha en klokke, men et helt klassisk stillbilde er heller ikke dårlig. Jeg kunne godt tenke meg litt informasjon om hva den forventede levetid er i Ambient Mode, gjennomsnittlig tv-titting og så full hammer HDR-film, for selv om de fleste fjernsyn i dag antas - og ikke garanteres, å holde 100.000 timer, eller over 11 år, så vil det sikkert være noen som frykter å redusere levetiden for deres dyre TV og dermed velger å ikke bruke denne funksjonen.

Skjermen er i stand til å avgi ganske mye lys, HDR4000 (og energiklasse D) sier spesifikasjonene, og alt annet er markedsført og navngitt etter deres 8K-egenskaper. Både AI oppskalering og Quantum Prosessoren har nå fått et 8K-navn, men dette er ikke bare ren salgsgass.

Prosessoren er i stand til å forminske bildestøy, meget jevnt, selv i relativt lave oppløsningskilder, men det vil alltid være en kamp med alt under 1080p-materiale på en så stor skjerm som i utgangspunktet er laget for minst 4K. AI-oppskaleringen fungerer meget forsimplet ved å kreve det samme materialet i mange forskjellige oppløsninger i en database, og så har systemet funnet ut hvordan man kommer fra punkt A til punkt B med minst mulig kvalitetstap da den på forhånd vet hva det optimale resultatet er (mayerialet gjengitt i 8K-oppløsning). Prosessen gjemmes så, og det er således en enorm mengde "oppskrifter" som er gjemt i oppskaleringen, og som oppdateres hver gang det kommer en ny firmware. I teorien kan man også ha et system med konstant uplink til en database, men det ville kreve en internettforbindelse hele tiden, og der er vi ikke ennå. Dessverre slås oppskaleringen av når TVen er i Game Mode.

Det er et VA-panel med en responstid på under 17ms, ganske imponerende når vi normalt ligger på rundt 120-130. Det gjør også skjermen særdeles velegnet til gaming, særlig med Samsungs eminente Black Equalizer-funksjon som er i skarp konkurranse med det beste som finnes innenfor dedikerte gamingmonitorer. Hvis det ikke var for prisen, så ville jeg fullstendig ubetinget anbefale Q950R til alle som spiller konsoll eller PC på sin TV. Det er innebygget AMD FreeSync 2, men det støttes pr tid kun av PC og Xbox.

Dette er en annonse:

Den støtter HDMI 2.1 - vi hadde dog ingenting som kunne sende et sånt signal, og på HDR-siden støttes fortsatt HDR10, HDR10+ og HLG.

Det er 16 separate lyskilder innebygget, men enda viktigere, så har Samsung sørget for rent fysisk å tilføye ekstra lag på panelet, både et antirefleksivt, såvel som et lysdirigerende som gir både bedre sortnivå og mer intense farger. Små, men viktige forbedringer fra fjorårets modell. I tillegg er visningsvinkelen også veldig god, veldig uvitenskapelig var vi ikke i stand til å se noen forringelse av bildet før synsvinkelen i seg selv ble et problem.

Prisen har det med å hoppe litt. 65"-utgaven koster 50.000,- den testede 75"-utgaven koster 70.000 og 82"-utgaven koster derimot vanvittige 100.000, men det er lite ved siden av 98"-modellen som står til 599.990,- (!) Personlig vil jeg mene at man med 75" og 82" bør ha 8K-oppløsning helt generelt, men det er nok et spørsmål om hvor overfølsom man er overfor pikseltetthet.

Den daglige bruken foregår igjennom Smart Hub-systemet og One Remote-fjernkontrollen. Smart Hub-systemet gjør alt via en bjelke med ikoner i bunnen, inklusiv innstillinger etc. Fjernkontrollen fungerer ved at flere av knappene ikke bare trykkes på, men dyttes også - det krever litt tilvenning, men det virker. Den er supersmart, og mange brukere vil utvilsomt elske den - den kan alt til dagligdags bruk - men når man brenner 70 laken for en TV, så skal det være en virkelig lekker metallfjernkontroll med i min verden, en sånn en hvor man er i tvil om det er et skohorn eller et mordvåpen - ikke en fin og subtil, diskret liten aluminiumsting. Men jeg er også meget gammeldags, andre på redaksjonen mener at One Remote er den beste løsningen på markedet - overhodet. Tizen 5.0 kan forøvrig benyttes via eksterne høyttalere med Amazon Alexa eller Google Assistant - det fikk vi ikke prøvd. TVen støtter Airplay 2 og har eksklusivt Apple TV - det er dog først i høst at det kommer TV+ som er Apples egen streamingtjeneste. Liker man den slags, så er det også Bixby, Samsungs egen stemmekontroll.

Bildekvaliteten er det viktigste. Farger, kontrast, sortnivå - og detaljer og lysstyrke er fantastisk - selv i et stort opplyst rom, men jeg synes faktisk at oppskaleringen skal ha æren av å være det absolutt beste med denne TVen når det nå ikke er så mye 8K-materiale - for native 4K vises bedre enn vi noen sinne har sett før. Farger fremstår naturlige uten å være ute av proporsjoner. Fargene og kontrasten ser heller ikke ut til å endre seg når man endrer synsvinkel.

Lyden er overraskende god med Samsungs egen DSP-funksjon, så poeng for det.

Det er en fantastisk TV, men jeg har ikke kjøpt en etter at testeksemplaret ble hentet - den er simpelthen for dyr - men hvis man har råd, så bør man helt klart kikke på denne QLED-TVen før du drar ut og kjøper en OLED.

Samsung QLED QE75950R
10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content