Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Razer Mamba

Skal du kjøpe trådløs spillmus? Vi sammenligner, side ved side, de to råeste alternativene på markedet og gir deg en grundig anmeldelse av Razer Mamba.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Razer Mamba er Razers siste tilskudd i porteføljen av spillmus. Spesifikasjonene lover ekstreme ytelser og trådløs revolusjon, men til en stiv pris. Vi har testet og gir deg vår rapport.

HQ

Jeg testet tidligere i år Microsofts Sidewinder X8 og var svært godt fornøyd med leveransen, til tross for en forutinntatt skepsis mot trådløse spillmus. Selv om jeg opplevde ørlite grann etterslep vitnet X8 om at det trådløse bringer nye muligheter til gamingen og potensielt kan konkurrere på likefot med mus med ledning. Razer er med Mamba smidige som den dødelige, afrikanske slangen de har oppkalt den etter. De tar ikke sjansen på å bli avfeid som kun nok en trådløs middelmådighet, av hardcore gamere som krever det lille ekstra av respons fra sitt utstyr. Derfor har Razer utstyrt Mamba med et system som lar spilleren velge mellom å bruke den trådløs eller med ledning. Begge skal ifølge Razer være like overlegne andre spillmus.

Respons
Da jeg testet Microsoft Sidewinder X8 var jeg imponert over responsen, men likevel ikke helt overbevist. Microsoft skryter av raskere respons enn mennesker kan oppfatte. Jeg oppfattet dog et ørlite etterslep i Counter Strike. Polling raten, altså antall rapporter sendt til PCen per sekund, skal ifølge Microsoft være 500 Hz hos Sidewinder X8. Sammenlignet med mange andre mus med 125Hz er dette svært godt, og gir kun 2 ms etterslep. For at jeg skulle oppfatte etterslepet må det likevel ha vært større enn dette. Den trådløse teknologien får skylden for dette.

Razer på sin side lover at responstiden til Mamba skal være så ekstremt lav som 1 ms. Dette får de til ved å utstyre musen med hele 1000 Hz polling rate. Dermed sier de også at om du og din motstander reagerer nøyaktig likt når dere spiller, så vil din musekommando utføres først. Jeg kan selvfølgelig ikke selv registrere om musen reagerer etter 1, 2 eller 4 ms, da dette blir for raskt for mennesker å oppfatte, men etter testing i flere spill merker jeg at musen er enda mer responsiv enn X8, og minst like responsiv som mus med ledning.
Begge mus er fremdeles ypperlige for deg som spiller strategispill og andre mindre konstant actionpregede spill om du har ergret deg over ledninger som hekter seg fast og gjør musen urikkelig i et avgjørende øyeblikk. Om du derimot spiller mye førstepersons skytespill, vil Mamba kunne oppfattes som enda bedre enn X8.

Trådet versus trådløs
Både Sidewinder X8 og Razer Mamba kan lades mens du spiller for at du skal slippe å avbryte spilleøkten når batteriene må lades opp. Men mens Sidewinder X8 kun kobles til en strømledning som leder fra den trådløse senderen/mottakeren til musen og kun forsyner musen med strøm, så kobles Razer Mamba rett i en USB-ledning som ved tilkobling leder signalet fra musen til PC-en (og vice versa). Dermed gir Razer oss det beste fra to verdener og har sørget for å appellere også til de som kun stoler på gaming med ledning for hastighet og respons.

Dette er en annonse:
Razer Mamba

Utforming
Designet til Razer Mamba må jeg bare innrømme at jeg ble svært betatt av allerede fra da nyhetene om den dukket opp lenge før lansering. Av en eller annen grunn får jeg assosiasjoner til en Mamut, når jeg hører navnet og samtidig ser den høye, stramme profilen som musen har forfra. Men det er nok ikke for ingenting at Razer har latt være å ta navnet etter et tregt og svært dyr, som døde ut for titusenvis av år siden, og heller har valgt å gi musen navn etter verdens raskeste slange, Sort Mamba. Og hvis navnet er ment å gi mange hint om hva Razer har å fare med, så kunne de ikke valgt et mer ambisiøst navn.

Foruten å hinte om at musen skal være verdens raskeste, så hinter navnet også om hårfin presisjon når Sort Mamba også, som en av de lengste slangene i verden, er fryktet for sin angrepspositur der den løfter hodet så høyt opp at den kan bite et voksent menneske i ansiktet. Når en Sort Mamba først har bestemt seg for å angripe, så er det knapt noen måte å komme fra den, og bittet som er ekstremt dødelig.
Razer har åpenbart dratt paralleller til idealet for en gamers presisjon og hurtighet. Hvis ferdighetene er i orden, bør musen ikke være noen hindring for hyppige headshots og en hurtighet som etterlater motspilleren forfjamset funderende over hva som traff ham.

Utformingen og designet på musen er ellers ganske ulikt Microsofts Sidewinder X8. Razer har valgt et design som står i stil til det de har fulgt med tidligere mus, men som likevel synes enda mer behagelig visuelt. X8 kan best sammenlignes med en krysning mellom en Volkswagen Boble og en transformersfigur. Utformingen lang i front, men avrundet der håndflaten skal ligge, samtidig som de vinklede kantene gir en røff fartsfølelse. Der opplevde jeg at musen ikke ga noen støtte til håndflaten, noe jeg savnet i forhold til Logitechs G5 og Mx518.
Razer følger mer samme linje som de nevnte mus fra Logitech, og leverer noe mer strømlinjeformet mus, som gir god støtte for håndflaten. Mamba har også mer avrundede kanter, men en slankere, konkav utforming i motsetning til X8s konvekse. Hva du foretrekker av disse er i det aller vesentligste individuelt, og avhenger mye av størrelsen på hånden din.

Dette er en annonse:

Både Razer Mamba og X8 har på hver sin måte et svært behagelig grep, også for mine store hender.

Razer Mamba

Grep og glid
En viktig egenskap for en spillmus er grepet. Både håndens grep om musen, og museføttenes grep på underlaget. Det er viktig at hånden ikke glir og mister kontrollen over musen i et avgjørende øyeblikk, og musen skal gli som på luftputer bortover musematten.

Razer har ingen problemer med å oppfylle noen av disse kriteriene. Musen ligger som støpt i hånden, og overflaten hindrer at fingrene gli eller miste orientasjonen om plasseringen av knappene.

Under musen er det plassert tre glideflater. Én under hver av de to museknappene foran, og én stor bak batterirommet. Disse gir svært god glid på alle de ulike museflatene jeg har testet musen på. På tross av at musen ikke er noen lettvekter, så skal det knapt et pust til for å få den i bevegelse. Dette er bra når du lar musen ligge i fred et øyeblikk, før du raskt må reagere på en fiende som dukker opp på skjermen. Når du slipper å bruke kraft på å få musen på glid, risikerer du ikke at du, når musen først er i farten, dytter den for brått eller for langt. Musebevegelsene blir heller ikke rykkevis under presisjonsarbeid når den skal beveges sakte.
Jeg har testet musen både på harde musematter, og på tøymatter, og den glir eksepsjonelt godt på begge underlag. Faktisk enda bedre enn Sidewinder X8, på tross av at sistnevnte leveres med hele tre forskjellige sett med museføtter for forskjellige underlag.

Museføttene til Sidewinder X8 blir i det lange løp litt oppripede, noe som påvirker hvor godt de glir. Razer Mamba ser ut til å ha et annet materiale i museføttene, og virker noe mykere og mindre utsatt for riper.

Macroer
Macroer er etter hvert blitt en nødvendighet for alle produsenter av gamingutstyr med respekt for seg selv. De plasseres i store mengder på spilltastaturer, men også spillmus blir rammet av knappemanien. Jo flere knapper, jo bedre, og Mamba er intet unntak.

Macroer kan være svært nyttige i spill som World of Warcraft, og andre spill der du vil ønske å utføre avanserte kommandoer ved et enkelt tastetrykk. Mens du tidligere var nødt til å trykke en lang serie tastetrykk, eller utføre musebevegelser i rask rekkefølge, kan du med macroer trykke en enkelt av de ekstra knappene på musen og hele kommandoen vil utføres. Macroknappene er som på Sidewinder X8 plassert på venstre side av musen, for enkel håndtering med tommelen.

I likhet med Sidewinder-musene til Microsoft har Razer utstyrt Mamba med en avansert, men oversiktlig konfigurator for å installere macroer. Disse kan lagres i profiler som startes automatisk når du kjører et bestemt spill, som du enkelt kan knytte til profilen.
En hendig ting ved Razer Mamba er også at svært mye av informasjonen er lagret i minnet på selve musen. Dette gjør at du kan ta med deg innstillinger mellom PC-er. Konfigurering av innstillinger medfører dog til gjengjeld at musen blir inaktiv i noen sekunder mens informasjon skrives til/leses fra musens minne, men det hele fungerer både trådløst og med ledning, og Razer har utnyttet dette til å la deg slippe lange DVD-installasjoner. Etter å ha lastet ned siste driver fra Razers egne hjemmesider fungerer musen utmerket. Driveren tar nesten ikke plass, og den tar svært kort tid både å laste ned og installere. Musen virker også ved plug&play, dog med begrenset funksjonalitet.

Razer Mamba

Annen funksjonalitet som programvaren bringer, er muligheten til å innstille hvilke lys som skal lyse på musen. Det er utrolig mange finesser i menyene, og uten at jeg kan nevne alt, så kan man i menyene stort sett justere alt ved musen. Alle knapper på musen kan for eksempel konfigureres til å utføre valgfrie kommandoer istedenfor de som er standard.

De to macro-knappene fungerer ved default innstilling som frem og tilbake i nettleseren og Windows Explorer, samt andre programmer med den muligheten. På Razer Mamba er disse plassert horisontalt, i motsetning til X8s vertikale knapper. Dette er også smak og behag, men min oppfatning er at det er mer behagelig å ha dem horisontalt. Spesielt da med tanke på at man i større grad unngår å treffe tilbaketasten ved uhell. På den annen side er de lettere tilgjengelig når de er plassert vertikalt. Det går dermed raskere å reagere om man plasserer en viktig macro på disse knappene og de er plassert vertikalt.

Mamba har ingen egen knapp for opptak av macro, slik X8 har. Dermed kan du ikke gjøre opptak av macroer mens du spiller, men dette er også noe de færreste får bruk for. Det hele løses enkelt og smidig nok i programvaren.

On-the-fly dpi-instillinger
I likhet med macroer, er knapper som lar deg velge musens sensitivitet også et "must" på nyere spillmus. Microsoft løste dette ved hjelp av tre knapper ovenfor scrollehjulet, der man kan stille inn dpi-instillingen for hver knapp i programvaren på forhånd. Med det kan du gå fra den raskeste instillingen til den mer presisjonsfremmende på et øyeblikk.

Også Mamba har selvfølgelig mulighet til å stille inn dpi mens du spiller, men her er det løst på en litt annen måte. Det er plassert to knapper i hjørnet av venstre musetast. Ved hjelp av disse kan du bla opp og ned blant opptil fem dpi-innstillinger. Dermed kan du gjøre enda flere finjusteringer midt i kampens hete enn med X8 som "bare" kan lagre tre dpi-instillinger av gangen.
Hvilken dpi-instilling du har valgt representeres på Mamba ved hjelp av en liten skjerm med lysende streker på siden av musen, like under venstre museknapp. Denne lille skjermen viser også når batteriet lader, eller nærmer seg tomt. Profilene trenger ikke å komme i rekkefølge etter størrelsen på tallet, men kan konfigureres akkurat slik du ønsker.

En funksjon som kanskje kan virke litt unødvendig, men som kan være svært praktisk til noen typer oppgaver eller skjermer, er muligheten til å endre dpi langs X- og Y- aksen uavhengig av hverandre i hver enkelt profil. Igjen et manifest på at Razer har tenkt på absolutt alt og litt til.

De to knappene du bruker til å veksle mellom de fem selvkonfigurerte dpi-profilene er plassert i ytterste hjørne av venstre museknapp. Her er også et av svært få ankepunkter jeg har å peke på hos Razer Mamba. Selv om de to knappene er plassert mer strategisk med tanke på rask justering i kampens hete enn hos konkurrenter som Microsoft og Logitech, så gjør de relativt små og ikke spesielt uthevede knappene, at det kan være lett å treffe feil, og dermed venstre museknapp, når kampene går som verst. I avgjørende øyeblikk kan dette få konsekvenser.

Presisjon
Med en øvre sensitivitet på 5600 dpi - det raskeste tilgjengelig for deg og meg - regelrett fyker musepekeren over skjermen. Men den gode gliden til museføttene gjør at det er minst like lett å håndtere som Sidewinder X8 med sine "kun" 4000 dpi. Men trass i musefabrikantenes kappløp om å levere flest mulig dpi, så er også den nedre grensen svært viktig. Når du skal stille inn siktet nøyaktig for å kunne snikskyte fienden på andre siden av banen er det viktig å ha den ypperste presisjon. Også her imponerer Razer Mamba. Mens de fleste andre mus, X8 inkludert, har en nedre grense på 250 dpi kan, Razer Mamba skryte på seg å oppnå så lav hastighet som 100 dpi for ekstraordinær presisjon.

I bruk
Spillere er kanskje mest interessert i å høre hvordan musen er i bruk, og da på dens intensjonerte felt, nemlig spill. Etter å ha testet musen i en rekke spill, inkludert Team Fortress 2, Battlefield 2142 og Medieval II: Total War kan jeg avlegge en aldri så liten rapport.

I anmeldelsen av Sidewinder X8 ga jeg uttrykk for at økningen fra 4000 dpi til 5600 dpi er ubetydelig for opplevelsen. Fremdeles vil jeg si at selv om det gir en viss forbedring i musens presisjon, så vil de aller færreste merke noe som helst. Med mindre du er ekstremt lat vil du heller ikke ha behov for at musepekeren fyker over skjermen bare du flytter musen et par millimeter. Derimot er det andre ting denne musen kan skryte av, og som gjør den bedre enn konkurrentene. Først og fremst den nedre grensen på 100 dpi har svært god innvirkning når hoder skal rulle i snipersiktet i både Team Fortress 2 og BF2142. En viss innvirkning har også den raske pollingen. I forhold til X8 er det en forbedring. Men setter man opp mot ledningsmus som Logitechs G5 eller Microsofts Sidewinder X5, så vil nok min egen reaksjonsevne være en begrensende faktor som hindrer meg i å skille mellom musene.

At musen kan benyttes trådløs, og du enkelt kan bytte mellom trådløs og ledning er svært hendig. Selv om det ikke er snakk like sømløst bytte mellom strømtilført og trådløst som X8. Her må du nemlig litt mer enn å bare stikke inn pluggen når batteriet får lite strøm, selv om du skulle være midt i kampens hete. Her må nemlig USB-ledningen først tas ut av ladestasjonen som også tar imot det trådløse signalet, og deretter må du snu musen og plugge i ledningen. Dermed er du nødt til å sette spillingen på pause når musen vil være uten signal i noen sekunder mens du fikler med ledningen.

Razer Mamba

Det er absolutt en deilig opplevelse å slippe bekymre meg for en ledning som henger seg opp i alt rotet på skrivebordet mitt, eller kanten på musematten, når jeg spiller. Enten det er strategispill, der polling raten er mindre vesentlig, eller det er FPS-spill. Og når jeg også slipper å bekymre meg for at den trådløse teknologien skal begrense ytelsen, er jeg solgt.

Presentasjon
Razer har mobilisert alt i sin makt for at dette skal være en mus du virkelig husker. Som de selv skryter; Razer leverer mer enn bare et elektronisk produkt, de leverer en fullverdig opplevelse. Selv om musen på alle andre punkter har vist seg mer enn verdig, så er det presentasjonen som virkelig befester Razers posisjon som leverandør av spillutstyr. Når man leverer et så dyrt produkt og lover så mye, så skal alt klaffe, og det skal skje med brask og bram.

Når jeg først så pakken som Razer Mamba kom i ble jeg enormt imponert. Razer presenterer seg på en måte som ingen andre museprodusenter gjør dem etter. Microsofts innpakninger blekner i forhold. Med musen stilt ut i profil, på et stativ i et slags monter, får man raskt et inntrykk av leveransens storhet. Når monteret er tatt av og stativet og den sorte boksen det er festet til er tatt ut av esken som proklamerer produktets navn på forsiden, Razers logo på sidene, og teknologiens overlegenhet i detalj på baksiden, kan man endelig studere vidunderet i "friluft".

Razer Mamba
Innpakkningen av Razer Mamba simpelthen oser stil og kvalitet!

I den sorte boksen finner du bruksanvisningene i form av en slags kortstokk, og alle ekstradeler er plassert i mindre esker som fungerer som "skuffer" under stativet. Stativet som musen står i har Razer for sikkerhets skyld sørget for at du kan dra ut, slik at du kan stille ut musen i profil på pulten, om du skulle føle at musen er for fin til å brukes...

Tilbehør
Bruksanvisningene, en hurtigguide og en mer utfyllende manual, slenges raskt til siden sammen med brosjyren som opplyser om andre produkter fra Razer, og kortet som forteller deg at du har kjøpt et legitimt og ekte produkt fra Razer.

I øverste skuff under stativet som musen kommer plassert i finner du USB-ledningen. At dette er kun en ledning og ikke en stor boks slik som Sidewinder X8 har, gjør at iallefall jeg føler at ledningen kommer mer ut av veien, slik at jeg ikke kjører over den med stolen, eller den henger seg opp i alt og ingenting. Det er dessuten ingen vanlig plastledning, men en stoffkledd ledning. Kvalitet!

I midterste skuff finner man batteriet og dekselet. Mens Microsoft Sidewinder X8 har et oppladbart AAHC-batteri, har Razer valgt et Polymer Li-ion batteri. Begge holder til svært lang tids spilling.

I nederst skuff er ladestasjonen, som også fungerer som trådløs mottaker. Denne har en knapp for å synkronisere med musen, og to kontakter som kobler til musen når den settes i stasjonen. I ladestasjonen blir musen stående i profil på samme måte som den stod i monteret. Igjen svært stilig. Razer Mamba blir rene utstillingsobjektet på skrivebordet.

Razer Mamba
Razer gjør Mamba til rene klenodiet. Vi tør nesten ikke bruke den av frykt for riper!

Opsann!
Musen leveres uten noen form for programvare-DVD. Programvaren installeres fra musens interne minne, og seneste driver lastes ned fra Razers hjemmesider.

Etter å ha åpnet esken og tatt ut musen overstrømmes jeg av en enorm trang til å fyre opp et hvilket som helst online FPS-spill og avrette noen frags. Uten å kaste et blikk på bruksanvisningen røskes batteri og ledning ut av esken. Batteriplassen ser trang ut, og det er en lapp som henger fast i bunnen der batteriet skal ligge. På en liten flik står det "Pull tab". Jeg registrerer halvveis at denne sikkert har en nytteverdi og prøver å sette i batteriet. Batteriet skal plasseres under en kant, og i mangel av tre hender er jeg nødt til å slippe fliken der det står "Pull tab" - den er sikkert ikke noe viktig!
Når batteriet endelig er på plass funderer jeg et øyeblikk på hvordan Razer har planer om at vi skal få batteriet ut igjen av den begrensede plassen, om det skulle bli nødvendig...
Hurtigmanualen sjekkes. Tredje side er mer eller mindre dedikert til den lille, uvesentlige (trodde jeg) fliken i batterirommet. Denne skal nemlig stikke ut, og - som det står i parentes - gjøre det enkelt å ta ut igjen batteriet. Facepalm! Hvordan har Razer tenkt at vi gamere som er for stolte til å lese bruksanvisninger skal få ut batteriet? Finnes det noen "mindre enkel" måte? Please, tell me!

Rått!
Razer Mamba bringer den beste opplevelsen til spillene dine som gamingutstyr kan gi. Den ekstreme ytelsen og presisjonen lever virkelig opp til navnet på den dødelige afrikanske slangen. Musens egenskaper kan best trekkes som paralleller til de ekstreme naturtilpassede egenskapene til den fryktinngytende Sorte Mambaen.

Razer har med Mamba tenkt på absolutt alt! Unntatt oss som ikke leser bruksanvisninger...
Med denne musen kan du stille inn nær alt av funksjoner, og presentasjonen når musen kommer innpakket setter andre produsenter på plass. Bare husk å lese bruksanvisningen!

Microsoft er kanskje alene om BlueTrack som attraksjon for teknologifrelste, men Razers laserteknologi viser hva den er god for og lar ikke Microsoft få det forspranget de påberoper seg. Med hele 5600 dpi er Mamba enda mer sensitiv enn Sidewinder X8 og den klarer seg like godt på ulike overflater som det Microsoft gjør.
Med et design som kan minne mye om det fryktinngytende hodet på en ekte Sort Mamba, bringer Razer Mamba død og fordervelse på den virtuelle slagmarken.

Prisen på Razer Mamba er hårreisende, og de fleste gamere vil klare seg utmerket med en mer lommeboktilpasset mus. Om du likevel spanderer på deg det ypperste av det ypperste for å dominere på den virtuelle slagmarken vil heller ikke pris/ytelse i forhold til andre mus bekymre deg. Om Razer muligens ikke knuser konkurrentene like rått på ytelse som det prisen skulle tilsi, så leverer de likevel en opplevelse og kvalitet utenom det vanlige, som gjør prisen fullt ut verd å betale.
For å summere opp denne ekstreme gamingmusen, og gi uttrykk for den utrolig gjennomførte jobben Razer har gjort med dette produktet kan jeg bare avslutte med å sitere de første ordene som møtte meg når jeg pakket opp Razer Mamba:
"Welcome to the cult of Razer!"

Razer MambaRazer Mamba
10 Gamereactor Norge
10 / 10
+
5600 dpi, ekstrem presisjon, trådløs/ledning, overlegen glid, godt grep, programvare og konfigurasjonsmuligheter, design, innpakkning!
-
Pris, batteriet sitter FOR godt
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Test: Razer Mamba

Test: Razer Mamba

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Anfinsen

Ole-Kristian har fått fingrene i en av de råeste spillmusene på markedet i dag, og gir deg en grundig gjennomgang av alle funksjonene. Les hans omtale innenfor!



Loading next content