Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Logitech G510

Vi har testet Logitechs nyeste spilltastatur, G510

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Logitech lanserte tidligere i år tre nye produkter i sin G-serie. G står som man kan gjette seg til for Gaming, og det er heller ingen tvil om at disse produktene sikter seg inn mot spillere, kanskje særlig de med vilje til å investere i det dyreste utstyret for å få det aller beste markedet har å tilby.

HQ

Logitech G510 følger i fotsporene til G15 og G19, men legger seg mellom disse både i pris og ytelse. Det er ingen tvil om at Logitech har hatt suksess med sine tastaturer, og grunnen til at ikke flere produsenter har kopiert de mest særegne funksjonene tør jeg gjette på at er patentregler.

Designet ligger tettest opptil G15 (v2), med en fastmontert skjerm som ikke kan justere innsynsvinkelen. Tastaturet forøvrig er bygget i svart og sølvgrå plast og det følger med en sort håndleddsstøtte som kan monteres på dersom man ønsker det. Selv om tastaturet er rimelig lett virker det å være solid. På undersiden er det fire gummiknotter som hindrer at tastaturet glir under spilleøkten. Det er også to bein som kan foldes ut for mer tilt dersom du er vant til å ha tastaturet brattere.

Plasseringen av knappene er helt konvensjonell. Etter å ha sett flere andre produsenter eksperimentere med plasseringen av Windows-tastene og størrelsen på spaceknappen (som i Microsoft Sidewinder X6) og andre knapper som er hyppig brukt i spill, er jeg glad for at Logitech har stått på det helt standard tastaturdesignet med alle knapper der vi er vant til å ha dem, og i den størrelsen vi er vant til å ha dem. Med helt standard avstand bort til piltastene og videre til NumPaden osv. Rundt dette tradisjonelle designet har de selvsagt plassert sine spesielle spilltaster, som G-tastene, mediatastene og en rekke andre taster som jeg skal komme nærmere inn på senere i anmeldelsen.

Tastene er i full høyde og ikke lavere slik som enkelte produsenter har valgt å gjøre, igjen noe vi er glad for å slippe, og de er smått krummet på oppsiden slik at fingrene ligger lett på tastene og det er lett å føle seg frem hvor på tastaturet du har plassert hånden. Den eneste tilpasningen som er gjort er at det er en liten tapp ned på høyre side av Caps Lock-tasten slik at det blir et lite mellomrom til A-tasten. Dermed føler du lettere hvis du har feilplassert hånden for langt til venstre og bommer derfor ikke så lett på WASD-tastene. Utover det er ikke WASD-tastene uthevet noe for å gjøre dem lettere å lokalisere slik mange konkurrenter har gjort. Er du vant til å spille på PC finner du uansett alltid frem til WASD automatisk.

Dette er en annonse:

G510 er optimalisert for multi-input, noe som er stadig viktigere for spillere og opptil 5 tastetrykk kan registreres samtidig til enhver tid. Tastaturet kobles til PCen gjennom en enkelt USB2.0-kontakt i plast med en polling rate på 2 ms.

Til venstre for de tradisjonelle tastene finner du på Logitech G510 ikke mindre enn 18 G-taster, fra G1 til G18, plassert seks og seks under hverandre. Over disse finner du fire M-taster; M1, M2 og M3, samt en MR-tast. M står er for Macro. Med de tre nummererte tastene veksler du mellom tre profiler du kan legge inn gjennom programvaren. Hver profil kan konfigureres med sin egen farge for bakgrunnsbelysningen av tastaturet, og egne macroer for hver av de atten G-tastene. Det vil si at du på tastaturet enkelt kan ha hele 54 ulike macroer tilgjengelig. MR-tasten står for Macro Recording og lar deg ta opp en ny macro mens du er inne i spillet simpelthen ved å velge en G-tast og trykke den tastekombinasjonen du vil at G-tasten skal utføre.

Rett til høyre for M-tastene finner du også en switch du kan skyve til høyre eller venstre. Posisjonen denne har setter tastaturet i spillmodus eller i vanlig modus. I spillmodus er begge Windows-tastene immobiliserte slik at dersom du i kampens hete skulle være uheldig å trykke inn én av dem, vil den ikke gjøre noen verdens ting og du slipper den kjente frustrasjonen ved å uheldigvis sende seg selv til Windowsskrivebordet akkurat idet du holdt på å klare en rekordlang killstreak.

Rett til høyre for Gamepanelet befinner det seg en tast med et tannhjul som symbol. Dette slår av og på bakgrunnsbelysningen både av Gamepanel-skjermen og av tastene. Helt til høyre over Numberpaden er det plassert fem vanlige mediataster som virker med Windows Media Player og, som et pluss, også med de fleste andre medieprogrammer. Der er også en sylinder som justerer lydnivået i Windows.

Dette er en annonse:

De siste to knappene jeg ikke har nevnt enda har bilde av et headset og en mikrofon. De er plassert til venstre for Gamepanelet og over utgangene for to 3.5-millimeterskontakter som lar deg koble til headsettet ditt i tastaturet fremfor i lydutgangene på PCen. Tastene lar deg mute høretelefonene og mikrofonen (dersom du bruker kontaktene på tastaturet) og kan være hendig i intense spilløkter. Dersom du kobler headsettet ditt i tastaturet går lyden gjennom audioprosessoren som er innebygget i tastaturet. Vi vil anbefale, dersom du har et dedikert lydkort eller et brukbart integrert lydkort, å heller koble hodesettet rett i PCens audioutganger. Det er ingen USB-porter på tastaturet, slik det var både på G15 og G19, ei heller noen kanaler for kabelorganisering. Til gjengjeld slipper du å koble til et eksternt strømadapter for å være sikker på å få nok strøm til alle komponentene slik du måtte med G19. Jeg klarer heller ikke helt å stole på hastigheten dersom du skulle koble til flere toppkomponenter gjennom samme USB-kabel. Derfor savner jeg ikke USB-portene fra G15 og G19.

Gamepanelet er kanskje det fremste merket ved Logitechs spilltastaturer. Er du kjent med Logitechs G15 og G19-tastatuerer vil du kjenne igjen skjermen på toppen av G510. Mens bakgrunnsbelysningen på G15 bare kunne være oransje, kan du på G510 velge akkurat den bakgrunnsfargen du vil ha. I motsetning til G19 kan det derimot ikke vise flere farger på én gang, og skjermen kan ikke vise videoer eller Windows-skrivebordet slik G19 kunne. Men hva skal du egentlig med å se Youtube-videoer på tastaturskjermen? Med mindre du er spawncamper eller horribelt dårlig i arena-kamper så vil ikke muligheten til å se video på den forøvrig knøttlille skjermen fortone seg som annet enn en gimmick uansett.

Det er heller ikke fra Logitechs side lagt ut noe verktøy for å lage egne applikasjoner til Gamepanelet slik det ble gjort med G19, men en rekke offisielle applikasjoner finnes allerede. Gamepanelet støtter en lang rekke spill, deriblant Crysis, Battlefield 2142, The Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood, World of Warcraft og mange fler. Dersom du starter ett av disse spillene kommer spilllogoen automatisk opp på Gamepanelet og starter en applikasjon for det aktuelle spillet. Applikasjonen lar deg i enkelte av spillene velge server rett på Gamepanel-skjermen, velge bruker eller koble fra serveren. Når du er inne i en kamp vises statistikk fra spilløkten, slik som hvor mange kills, score, kill/death-ratio, våpen, dogtags, hvor lenge siden sist du døde, og antall dødsfall. For MMOs vises annen statistikk.

Programvaren registrerer automatisk hvilket programvindu som er i fokus på Windows-skjermen og trekker frem den rette applikasjonen i Gamepanelet uten at du må bla deg frem til den. Blant annet støttes programmer som Fraps og Xfire. Førstnevnte viser statistikk over frameraten din, og sistnevnte viser chatten og statusen din.

En plugin for Gamepanelet jeg fant særlig nyttig var en som viser den prosentvise belastningen på CPU og RAM. Andre standard-plugins er; en analog klokke, stoppeklokke, RSS-leser (dersom du skulle kjede deg i spilløkten), en Windows Media Player plugin, og en G-profile-velger der du kan velge mellom alle profilene du har laget for tastaturet.

Under Gamepanelets skjerm befinner det seg fire anonyme taster som du bruker til å velge og manøvrere i applikasjonene, og til venstre for skjermen en enslig tast som du bruker til å bla mellom applikasjonene. Det eneste jeg savnet var en ekstra navigasjonsknapp, slik at jeg kunne bla også tilbake og ikke måtte bla gjennom alle applikasjonene dersom vi bladde forbi den jeg ønsket å komme til.

Vårt testeksemplar fulgte ikke med noe programvare eller manualer. Nå har jeg heller ikke for vane å lese manualer for et så elementært produkt som et tastatur, men programvaren var svært lett å finne og laste ned fra Logitechs egne nettsider. Der fikk vi også bekreftet at programvaren finnes også til Macintosh-maskiner. Programvaren brukes til å velge fargen på bakgrunnsbelysningen, til å programmere G-tastene for ulike macroer, og det er også den som oppdager om du starter et program eller spill som er kompatibelt med Gamepanelet. Programvaren sjekker automatisk etter oppdateringer på internett, men du kan også be den gjøre dette manuelt.

I programvaren finnes det ferdige macroer for ulike spill som jeg kan sette til ulike knapper, eller jeg kan bruke de ulike verktøyene i programvaren til å lage svært komplekse macroer. Man kan som tidligere nevnt også spille inn macroer mens man er inne i spillet ved hjelp av MR-knappen. Ettersom du kan sette ulik bakgrunnsbelysning for hver av de tre macroprofilene er det lett å kjenne igjen hvilken profil du til enhver tid bruker. Med innebygget minne i tastaturet kan du også flytte med deg enkelte av de lagrede profilene dine dersom du benytter tastaturet med flere datamaskiner.

For oppsummering så kan det trekkes frem at dette er et svært godt tastatur med god bygning, godt med rom mellom tastene og et behagelig design. 2 ms polling rate er bra, og tastaturet oppfylte alle våre oppgaver. Bakgrunnsbelysningen er god, og ikke slitsom på øynene, og formen på tastaturet gjør at vi kan spille time etter time uten å ødelegge håndledd eller fingre. Det gikk svært raskt å venne seg til plasseringen av tastene og formen på tastaturet. Prisen på tastaturet, i underkant av 1000 kroner, er ikke uhørt i dagens marked for spillutstyr, men om Gamepanelet først og fremst er en gimmick eller et nyttig verktøy er et individuelt syn. I de fleste tilfeller viser det bare informasjon du enkelt kan komme til ved å holde inne TAB og det er vel så raskt som å titte ned på panelet. Det er dessverre også begrenset hvor mange spill som er støttet av Gamepanelet. Vi savnet en rekke spill i den likevel respektabelt lange listen.
G510 vil ikke skjemmes ut om det plasseres sammen med en topp spillmaskin. Det er likevel ikke like eksklusivt som det enda mer påkostede G19 fra samme produsent. G510 er et tvers gjennom solid tastatur med gode egenskaper og enkelte funksjoner som gir det det lille ekstra.

Logitech G510Logitech G510Logitech G510Logitech G510
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Skjerm, macroer, bakgrunnsbelysning, solid, komfort, programvaren, mediataster
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content