Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: LG P500 Optimus One

LGs storselgende smarttelefon har fått kjørt seg.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

LG Optimus One er en overraskende solid smarttelefon til en suverent billig penge. Men når den skal kjøre enkelte spill eller tyngre applikasjoner merker man at prosessoren under dekselet er et tilfelle av å få det man betaler for.

HQ

En voksende spillplattform
Smarttelefoner er en spillplattform i vekst. Man ser nå folk i alle aldre sitte på toget med en trykkskjermmobil og et høyst mobilt tidsfordriv. Mest utbredt er kanskje spillet Angry Birds. Med stadig større skjermer, mer presise trykkskjermer, og kraftigere prosessorer tar mobiltelefonene innpå håndkonsollene.

Men det koster for en kraftig smarttelefon. Ettersom markedet blir større differensieres det også mer. LG Optimus One er LGs forsøk på å bringe en inngangsport for nye konsumenter til smarttelefonmarkedet. Den er nemlig rimelig priset, og samtidig velutstyrt.

Først en titt på det som er i esken
I esken som telefonen kommer i skal ligge følgende:
-LG P500 Optimus One
-Batteri
-Laderstøpsel
-USB-ledning
-2GB microSD-kort
-Håndfrisett
-Bruksanvisning

LG P500 Optimus One
Dette er tilbehøret som befinner seg i esken. Et minnekort på 2 GB skal også følge med. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen
Dette er en annonse:

Vi kommer tilbake til de fleste av disse tingene senere i anmeldelsen. Vår testenhet var forøvrig uten microSD-kortet, men vi hadde et minnekort liggende.

Byggekvalitet
Telefonen er bygget i et plastdeksel, men den føles likevel solid. Vekten på 129 gram med batteriet inkludert gjør at den ligger godt i hånden, men også merkes godt i lommen.

LG P500 Optimus One
Dekselet er i plast, men likevel føles den solid. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

OSet: Android 2.2 "Froyo"
Selv nå som Android 2.2 har vært tilgjengelig i lengre tid er det ikke alle Android-telefoner som har støtte for den nyeste versjonen av mobil-OSet. Noe av problemet med Android er at med mindre du vil roote telefonen, altså fjerne operatørens OS og installere ditt eget (Androids jailbreak om du vil), så er du avhengig av produsentens tiltaksiver for om du skal få den siste versjonen av Android OSet på mobiltelefonen. Ikke alle produsenter er like ivrige på å oppgradere forrige måneds modeller. De vil heller selge deg en ny.

Dette er en annonse:

LG Optimus One var da den kom på markedet én av ganske få telefoner med Android 2.2. Selv flere av de dyre toppmodellene var ikke utstyrt med "Froyo" som versjon 2.2 kalles, og måtte vente i måneder på støtte. Fremdeles er det begrenset utbredelse av støtten for Froyo og nyere, selv om det altså nå er kommet en versjon 2.3. LG har heller ikke utelukket fremtidig støtte for den nå nyeste versjonen Android 2.3 "Gingerbread".

Sammenlignet med rivaliserende billige smarttelefoner som HTC Wildfire som vi tidligere har testet imponerer Optimus One allerede fra jeg først skrur på enheten. Selv med et nyere og mer tungdrevent OS er det ikke noe merkbar lagg i menyene eller oppstarten slik jeg derimot irriterte meg mye over i Wildfire. LG har sørget for at telefonen er stabil, og det kan også tenkes at brukergrensesnittet de har valgt å legge på toppen av Android krever mindre maskinkraft enn HTCs Sense.

Enda jeg finner HTCs Sense svært praktisk og brukervennlig står ikke LGs brukergrensesnitt tilbake for det, og det er opp til smak og behag hva man foretrekker. I konkurransen mot HTC Wildfire er der derimot åpenbart at LG Optimus One med sitt brukergrensesnitt har trukket det lengste strået ettersom det ikke er særlig lagg å spore hos Optimus One.

Du kan ha opptil syv hjemmeskjermer der du kan plassere ut widgeter, apps, fil-mapper og programmer. Du kan ha en dynamisk eller statisk bakgrunn, og skiftet mellom hjemmeskjermene går likevel uten lagg. Så veldig mange stilige bakgrunner å velge mellom finnes ikke, men du kan også bruke bilder du har i telefonminnet som bakgrunn.

Programmenyen som viser alle installerte apps og navigasjonsmuligheter kan sorteres inn i kategorier. Litt komisk er det at dersom jeg forsøkte å flytte en app til et sted der det ikke var plass fikk jeg en feilmelding på finsk, enda språket er innstilt til Norsk på enheten.

LG P500 Optimus One
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Apps
Muligheten for å kategorisere apps har ikke så mye for seg med mindre du har lastet ned ganske mange apps fra Android Market, Googles markedsplass for småprogrammer til Android-telefoner. Men å laste ned mange applikasjoner til denne telefonen tærer fort både på minnekapasiteten og gjør enheten tregere. Så det kan være lurt å være litt selektiv med hvilke spill og apps man har installert til enhver tid.

Siden dette er en billigtelefon er det som forventet begrenset med avanserte applikasjoner forhåndsinstallert. Men det er blant annet installert Thinkoffice, som lar deg lese, redigere og starte nye Office-dokumenter.

En særegen app som man finner i LGs Android-telefoner er en såkalt App Advisor. Denne er LGs egen patent og anbefaler deg til enhver tid 10 gratis apps fra Android Market. Lander du i et nytt land på ferie vil du få opp apps anbefalt av LG for dét landet. På Valentinsdag forleden dag anbefalte den flere apps for å finne resturanter, men også en app med instruksjoner om hvordan man knytter et slips.

"Alt" av sosiale medier
Optimus One har forhåndsinstallert apps for Facebook, Twitter, Latitude og Places. Trenger du å holde deg oppdatert med andre sosiale nettverk finnes det apps på Android Market, som forøvrig nå er åpnet for betalte apps også i Norge. Disse er enkle å bruke og komme igang med, nesten for enkle. Du ender raskt opp med å dele din lokasjon til enhver tid, og være konstant oppkoblet mot Facebook og Twitter. Det gjelder å være litt omtenksom med sitt privatliv. Du kan også enkelt kombinere Facebook-kontaktene dine med telefonkontaktene dine.

Nettleser
Nettleseren i Froyo er en av de store forbedringene ved denne nye versjonen av Android, og den fornekter seg ikke. Nettopplevelsen er rask og strømlinjeformet og bringer endelig Flash-støtte. Dobbeltklikk på skjermen zoomer inn på en tekstpassasje og tilpasser teksten til skjermen. Tofinger-zoom fungerer også. Sett bort ifra at skjermen er i minste laget gir det en fullverdig opplevelse av Gamereactor og andre nettsider i mobilnettleseren. Dette gjør at du ikke har bruk for å laste ned den norske mobilnettleseren Opera, som tidligere har ligget langt foran de medfølgende nettleserne i smarttelefoner.

LG P500 Optimus One
Batteriet er på 1500 mAh. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Email og kalender
Som er standard i Android har også Optimus One en uovertruffen integrering med Gmail. Men også exchange er integrert, og dette og nettilgang er så enkelt og raskt å sette opp at det setter Nokias Symbian^3 som vi testet i Nokia N8 helt i skyggen. Kalenderapplikasjonen er også lett å bruke, oversiktlig, og fullt integrert med Google Calendar.

Alt av trådløse tilkoblinger og OK batteritid
LG har gitt Optimus alle de standard trådløse tilkoblingsmulighetene, som super-3G, Wifi og Bluetooth. Disse har ikke noe problem med å få godt signal, og overføringene er raske.

Enheten er utstyrt med Googles karttjeneste og en medfølgende navigasjonsløsning. For posisjonering benyttes AGPS, såkalt assistert GPS, som betyr at i tillegg til GPS-signalene brukes telefonens tilkobling til basestasjonene. Selv i dårlige forhold som inne i en kjeller finner enheten lokasjonen min med brukbar nøyaktighet.

Som vanlig med smarte telefoner tar alle de strømkrevende funksjonene som til enhver tid kjører hardt på batteritiden. Batteritiden er faktisk noe dårligere enn jeg forventet med tanke på den ikke så store skjermen. Det skal holde godt for at telefonen går i en uke uten lading, det normale vil være 2-4 dager. Men med veldig aktiv bruk og alle trådløse tilkoblinger på så går batteriet fort ut iløpet av en dag.

LG P500 Optimus One
Gamereactor lastes raskt og vises naturlig i den gode nettleseren. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Mye maskinvare for pengene
Prosessoren er kanskje Optimus Ones svakeste ledd. 600MHz gjør at den nødvendigvis sliter med tyngre oppgaver. Men LG har gjort en god jobb med å sørge for at brukergrensesnittet og menyene i Android fungerer uten lagg. De mest merkbare stedene der jeg merker lagg er når den skifter fra portrettmodus til landskapsmodus og når jeg forsøker å skrive fort med ordforslag slått på. Dersom du skal skrive fort anbefaler jeg å lære seg å skrive uten LGs ordbok. Enda ordboken er ganske god til å gjette hvilket ord du vil skrive, og er svært omfattende. Det er en av de beste ordbøkene jeg har vært borti i noen smarttelefon. Mye bedre enn den jeg fant i testen av HTC Wildfire.

LG P500 Optimus One
Esken som ting er i. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Det virtuelle tastaturet er ellers ganske godt. Selv på den lille skjermen. Trykkskjermen er presis og gjør at det er overkommelig å skrive lengre meldinger. Men lengre tekster og dokumenter er lite aktuelt. At de to forhåndsinstallerte tastaturene på enheten, Android-tastaturet og LGs eget tastatur, mangler æ, ø og å er en mangel man gjerne merker. Det bryter rytmen i skrivingen når man er nødt til å holde inne "a" for å få opp disse tre bokstavene.

At det ikke er noe fysisk pekehjul på telefonen gjør at det er vanskelig å flytte markøren nøyaktig i dokumenter. Det gjør også at enkelte applikasjoner, slik som spillet Snake, ikke vil kunne brukes på enheten selv om det kan installeres.

LG P500 Optimus One
Fire fysiske knapper finnes på forsiden. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Minne
Optimus One har forøvrig innebygget kun 172 megabyte internminne. Til gjengjeld skal det følge et 2GB microSD-kort med enheten. Det gjorde det riktignok ikke med vår testenhet, men heldigvis hadde vi et minnekort på 8 GB. Inntil 32 GB kan installeres. Det er her du må plassere applikasjoner du installerer og filer du lagrer. 172 megabyte holder ikke en uke dersom du tar noen bilder og legger inn litt musikk.

Hurtigminnet er derimot 419 megabyte, noe som er greit for en enhet i denne prisklassen. Igjen så vil det få konsekvenser i tyngre applikasjoner, men med enkel bruk klarer det seg greit.

Skarp skjerm
Skjermen er 3.2 tommer med en oppløsning på 320 x 480 pixler. Det er langt bedre enn HTC Wildfire med 240 x 320 pixler på like stort areal og gir en rimelig skarp skjerm, selv om den ikke helt kan sammenlignes med mange av de litt dyrere alternativene på markedet.

LG P500 Optimus One
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Fysiske taster
Optimus One har fire fysiske taster i fronten, pluss to volumtaster og en av/på-tast. Tastene under skjermen er fra venstre en meny- eller høyreklikk-tast om du vil. En meny-tast som tar deg til startskjermen når du er inne i en applikasjon. En tilbaketast og en søketast. Disse er fysiske og ikke trykkfølsomme, så problemet med tilfeldige klikk som vi klaget over i testen av HTC Wildfire vil du ikke oppleve her.

Volumtastene og av/på-tasten er ganske smale, og sitter ganske dypt. Dette er først og fremst et problem ved av/på-tasten. Den er ikke lett å trykke ved uhell, slik det er et problem for eksempel med gamle HTC Touch Pro, men ettersom den fungerer også som tasten som skrur av og på skjermlåsen, så er det et problem at den er så liten og må trykkes så dypt at det er vanskelig å treffe den hurtig. Det gjør det litt kronglete og upraktisk hver gang du skal skru av skjermlåsen for å bruke enheten.

LG P500 Optimus One
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Samtalekvalitet
Høytaleren og mikrofonen som sitter på enheten er gode til å tale, og gir god lyd. Langt fra så klar og fin lyd som Nokia N8, og den kunne godt vært skarpere og høyere, men likevel god nok til at jeg vil kalle det godkjent. Enheten vil selvfølgelig ikke fungere godt som en musikkhøyttaler i seg selv dersom man ønsker å dele musikken. Den er altfor svak til det.

Optimus One har innebygget en nærhetssensor som slår av skjermen når du tar den til øret, og slår den på igjen når du igjen tar telefonen bort fra øret. Denne er rask, nøyaktig, og uten lagg.

Ok musikkspiller
Innebygget i Android er selvfølgelig en enkel i bruk musikkspiller med de nødvendigste avspillingsmulighetene. Om du vil nyte musikken kan det derimot være lurt å bruke et annet hodesett enn det medfølgende. Ørepluggene lekker ikke mye lyd og fungerer greit til lydbøker, men er ubalanserte og svake ved musikklytting. Dessuten er de ganske ubehagelige å ha i ørene. De er ikke utstyrt med noen form for puter eller gummiplugger. Det er bare plastpluggene rett i øret, med en ubehagelig form. Men enheten har 3.5 mm lydutgang, så det er ingen sak å plugge i favoritthodesettet ditt som en substitutt.

Dårlig kamera
Omtrent som forventet er kameraet under middels. Med 3.15 megapixler er det ikke noe å heve øyenbrynene for i disse dager og bildekvaliteten er så som så. Men det er ikke kameraet som står i fokus på en slik billigtelefon og det er ikke grunn til å trekke telefonen noe særlig for kameraet. Om kamera på telefonen er viktig for deg bør du gå for en ren kameratelefon, eller et adskillig dyrere alternativ på smarttelefonmarkedet. Nokia N8 er det beste kompromisset vi har vært borte i på den fronten.

LG P500 Optimus OneLG P500 Optimus One
Bildene blir relativt mørke og litt gråere. Oppløsningen er heller ikke særlig høy. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Det er ikke noe frontvendt kamera for videosamtaler, og en dedikert kameraknapp har LG ikke kostet på denne enheten. Kamera-applikasjonen er enkel og lite avansert, men du kan ta opp video med enheten. Filmkvaliteten er i likhet med stillbildene ikke egnet for storskjerm, men ok til dokumentasjon.

LG P500 Optimus One
Kameraet fungerer greit til dokumentasjon, for eksempel dersom man er for lat til å skrive av tavlen i undervisningen. Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Videotitting og Youtube-app
Telefonen støtter videotitting i de fleste formater. Skjermen er kanskje litt liten til å nyte video, men om det er stort nok for deg kan du få med deg en brukbar underholdningsenhet i og med at skjermen har grei oppløsning. Det er også en egen Youtube-app som byr på mengder med underholdning. Ved høyere kvalitet på videoene vil dog prosessoren vise sine begrensinger.

Tilkobling til PC - PC Suite
For å synkronisere med PCen din bruker telefonen PC Suite som ligger på enheten for installasjon på PCen derfra. I bruk er dette en oversiktlig og enkel i bruk programvare som lar deg synkronisere bilder, musikk, meldinger og annet. Men for å komme så langt måtte vi gjennom en svært omfattende prosess.

Enheten fungerer uten noen forhåndsinstallasjon som en vanlig USB-lagringsenhet som gir deg tilgang på enhetens minnekort. Merk at du da ikke kan aksessere det interne minnet på telefonen, dersom du formodentlig skulle ha lagret noe der. For full tilgang må du altså installere PC Suite.

Det kommer ikke opp noe automatisk valg om å installere dette programmet når du kobler til enheten med USB-ledningen som også brukes til laderen. Man kan laste ned et program fra LGs nettsider som heter for LG Mobile Support Tool. Dette programmet har veldig få menymuligheter og gjør nesten ingenting bortsett fra å, etter at du har instruert om hvilken LG-enhet du har, gi deg en hel rekke drivere som må lastes ned og installeres etter tur før PCen endelig er klar for å installere PC Suite. En ganske møysommelig og brukerfiendtlig prosess som nesten endte med at jeg gav opp å teste ut PC Suite-synkroniseringsverktøyet.

Spill
Til slutt litt om hvordan denne enheten fungerer som spillmaskin. Den lille skjermen blir nemlig fort litt for upresis allerede i spill som Bubble Shooter, men de fleste andre enkle tidsfordriv vil fungere greit. Som nevnt fungerer ikke spill som den gamle mobilklassikeren Snake, siden denne krever et styrehjul. Det populære spillet Angry Birds vil derimot fungere godt, selv om man også her fra tid til annen opplever litt lagg. Det kan være lurt å ikke legge inn altfor mange spill av gangen, da dette krever mye minne og kan gjøre enheten tregere.

LG P500 Optimus One
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Konklusjon
LG Optimus One er en av de aller billigste smarttelefonene på markedet av nyere modell. Den leverer likevel en imponerende smidig brukeropplevelse i solid innpakning. Det mangler en del avanserte alternativer som du finner i de høyere prissegmentene, som støyfiltrering, frontvendt kamera for videosamtaler osv. Kameraet er også i beste fall brukbart. Ved anvendelse av tyngre applikasjoner vil den 600 MHz prosessoren komme til kort. Likevel er dette en gjennomført enhet med en god brukeropplevelse som fungerer ypperlig som en introduksjon til smarttelefoner. Den har gode multimediefunksjoner med Youtube-app og god videostøtte. Og det finnes en enorm mengde småspill og tidsfordriv lett tilgjengelig i Android Market. Både gratis og mot en slant penger. Det største ankepunktet er at den rett og slett er litt for treg til å prosessere tekstbehandling.

LG P500 Optimus One
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Responsiv, avansert, god skjerm, pris, solid, god ordbok, god lyd, god nettleser, sosiale medier, mediefunksjoner, Android 2.2 Froyo
-
Ikke æ-ø-å, litt treg tekstbehandling, litt svak prosessor
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content