Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: LG CX

Er tiden inne for å bytte ut TVen din har vi toppkandidaten klar!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Her på Gamereactorkontoret har vi sett vår andel av flaggskipmodeller komme og gå. Vi har fått sett hvordan Sonys Bravia-serie og Samsungs QLED-serie har utviklet seg over årene, samt hvordan Phillips gang på gang har prøvd å skille seg ut. Det har etter hvert blitt en fascinerende kamp for å bli kongen på haugen som er skjermteknologi.

Mens Samsungs QLED-modeller har høstet heder fra oss og Sony fått kritikk for prisnivået sitt, har LG etter hvert fått rykte på seg for å ha de beste "all-round"-skjermene. WebOS er kanskje ikke det mest intuitive operativsystemet, og fjernkontollen vinner ingen designkonkurranser med det første. Men likevel har LG klart å lage en brukeropplevelse som skinner gjennom, samt fjernet tidligere småleifer, og resultatet er en skjermteknologi det ikke finnes maken til på markedet. Det er iallfall konklusjonen vår etter å ha brukt C9 til å grundig teste varierende konsollspill, fra Bleeding Edge, via Persona 5 Royal og Doom Eternal, til The Last of Us: Part II.

Å si at det har vært en heisatur hadde vært en underdrivelse. Da LG annonserte de nye X-modellene sine på CES tidligere i år virket det som at de var særs trygge på utvalget sitt. Forandringene er få, men effektive, designet og filosofien er det samme, og teknologien er stort sett uendret. Derfor spør vi: Er det overhodet noen grunn til å oppgradere til CX om du allerede har en C9 (tatt i betraktning at vi ikke har annet enn gode ord om den)? Egentlig ikke. Men det hindrer ikke CX fra å både være den beste TVen vi har testet og TVen vi ikke vil nøle med å anbefale til alle som skal kjøpe seg en ny storskjerm. Ja, den er virkelig så bra.

Dette er en annonse:

Som nevnt er designet uendret, men vi kan grave litt dypere. Bakpanelet er omtrent papirtynt med sine fåtalls millimeter, og dekker to tredjedeler fra toppen. På bunnen går panelet over til plast og det er her vi finner de forskjellige inn- og utgangene. Dette er et valg delt av flere andre TV-produsenter, men vi må innrømme at vi heller foretrekker Samsungs løsning hvor alle utgangene og tilkoblingene er plassert i en ekstern boks man kan plassere fritt. Uansett er baksiden minimalistisk og stilren. Undersiden består av vektede plastføtter bak og en aliminiumsfot på forsiden. Selv om dette er akkurat samme design som på C9 er det ingenting å klage på. TVen er rett og slett vakker.

Test: LG CX

Inn- og utgangene finner du i bunnen av det ene hjørnet og her har LG slått på stortromma! Her får man hele fire HDMI 2.1 porter med støtte for 4K@120Hz med 10-bit farge og 4:4:4 Chroma-sampling. Vanligvis får man bare et par HDMI 2.1 men det er heldigvis ikke tilfellet her. I tillegg får man en ARC/eARC-port som støtter Dolby Atmos. Dette vitner om at CX kommer til å være TVen man vil kjøpe for neste generasjons konsoller. CX støtter til og med auto-low-latency-modes (ALLM) og variabel oppdateringsfrekvens (VRR) over HDMI. Har du et Nvidia-kort i PCen din kan vi med glede melde at CX også støtter G-Sync. LG har forsåvidt også bekreftet at den støtter AMDs FreeSync. Det er også mulig å slå på HDR Gaming Intrest Group-innstillingen (HGIG) som slår av HDR-prosesseringen lokalt og istedenfor lar HDR-signalene komme over HDMI om enheten som sender det er i stand til dette.

Fjernkontrollen er den samme som fra i fjor. Selv om den ikke vinner noen skjønnhetskonkurranser med det første vil vi gjerne se at fremtidige utgaver får en overhaling på brukervennlighetsfronten. LGs Magic Remote løfter akkurat det den trenger å løfte, men ikke et gram mer. Man får to knapper dedikert til streamingtjenester, Netflix og Amazon Prime. Den fungerer også, som før, som en gyroskop-drevet mus og vi synes det er en grei måte å navigere seg gjennom brukergrensesnittet.

Dette er en annonse:

Når vi først snakker om brukergrensesnittet er det egentlig ganske kjedelig. Skulle man beskrive det er "praktisk uten å være prangende" passende. LG har forsåvidt gjort fremskritt de siste par årene. Selv om det ikke er mulig å fjerne funksjoner man egentlig ikke bruker fra hjemmenyen eller sette tilpassede ikoner på HDMI-snarveiene er det samtidig vanskelig å kritisere webOS og designfilosofien bak. Grensesnittet er enkelt å navigere, byr på flere avanserte funksjoner for entusiastene og betjeningen er responsiv. LG har også stått på og skaffet flere apper til operativsystemet sitt. Vi kunne iallfall ikke finne noen essensielle apper som manglet.

Test: LG CX

At brukergrensesnittet flyter bedre er takket være de nye Alpha-9 prosessorene som driver den nye generasjonen av LG-TVer. Prosessoren kan by på flere fancy funksjoner utenom ekstra krefter til å drive grensesnittet. AI-baserte funksjoner som hudfargegjenkjenning, kildeoptimalisering og økt lydkvalitet står også på menyen. Men legger man merke til all den fancy garnityren? Egentlig ikke, men det kan også ha noe å gjøre med at Alpha-prosessoren i C9-serien allerede gjorde en fantastisk jobb. C9 var en lynende rask TV, og det gjelder CX også!

Når man setter opp TVen for første gang blir man møtt av en ny innstilling kalt AI Picture Pro. Denne lover forbedret bildeskarpet og, om man bruker den interne høyttaleren, klarere lyd. De aller fleste kommer til å slå av disse forbehandlingene men de fikk faktisk til å fjerne litt uklarhet i bildet, spesielt når det kom til SDR HD, så helt ubrukelig er de ikke.

X-serien til LG kan også by på et par nye moduser tiltenkt spesifikt bruk. Først og fremst har vi "Filmskaper-modus" - som Sony var først ute med i sin Bravia-serie i fjor. Denne modusen ble utviklet i samarbeid med UHD-Alliansen med den hensikt å slå av mange av post-redigering-algoritmene mange argumenterer ødelegger den visuelle intensjonen bak serier og filmer. Det ligner HGIG litt siden det lar innholdet bestemme hvordan det skal presenteres. Helt nytt er det dog ikke, da en innstilling ved navn "The Technicolor Expert" gjorde mye av det samme før. En innstilling som er hakket mer involvert i prosessen er Dolby Vision IQ. Den analyserer Dolby Vision HDR-scener bilde for bilde og kombinerer det med en dynamisk måling av lyssituasjonen i rommet ditt slik at HDR-opplevelsen er tilpasset omgivelsene. Dette høres svært så avansert ut, så man kan lure på om det gjør noen forskjell? Testene våre sier ja, men igjen er dette ikke noe som kommer til å bli brukt av noen av oss på kontoret til daglig bruk.

Nå har vi kommet til selve panelet. Det er rett og slett fantastisk! Her snakker vi nådeløs kontrast, svartnivå på linje med blekk (uten at man ofrer detaljer), vakker HDR med opp til 750 NITS uten for mye "bloom" eller "halo effect" som dukker opp på dårligere paneler og til slutt fargeprofiler med et bredt spektrum. Den selvbelyste panelteknologien LG har investert tid og penger i har definitivt lønnet seg og vi er nå på det stadiet hvor man omtrent kan sette hvite og sorte piksler rett ved siden av hverandre uten fargeblødning. Siden det fremdeles er OLED betyr det at lysstyrken er litt lavere men det kommer du ikke til å legge mye merke til. Kontrasten mellom lyse og mørke områder er rett og slett den mest imponerende vi har sett så langt og er milevis bedre enn fjorårets C9.

Test: LG CX

Fargegjengivelsen er upåklagelig også, med 96% DCI-P3-dekning og 71% Rec2020-dekning. Input lag er begrenset også, hvor vi målte snertne 12ms noe som er hurtig sammenlignet med andre TVer. Vi kastet alt vi hadde etter CX, fra 4K Netflix, til Gears 5 på Xbox One X og til slutt en PC for å teste VRR-kompatibiliteten. Uansett hva vi prøvde så klarte CX seg uten problemer. Vi testet farge, kontrast, og lysstyrken med bildeteknologiene til LG slått på. AI Picture Pro og OLED Motion Pro sniker sorte liksom-bilder innimellom de faktiske bildeoppdateringene slik at øyeposisjonen visstnok blir nullstilt, og skal gi et klarere bilde. Du kommer til å ville slå av mange av disse innstillingene, som vi også gjorde, men vi har ikke noe problem med å si at CX kommer til å imponere uavhengig av fancy dilldall.

Men den aller beste nyheten? På grunn av økt produksjonskapasitet og noe vi bare kan beskrive som at LG går rett i strupen på markedsandelen til Sony og Samsung er CX prissatt svært aggressivt. Vi har anmeldt 65-tommer-utgaven, som (iallfall per fjorårets annonsering) kommer til å koste $2799 USD når den kommer ut. Det er en god del mindre enn annonseringsprisen til C9 som lå på $3499 USD. C9 har dog gått ned en del i pris siden da men det lover egentlig bare godt for at CX kommer til å følge i de samme fotsporene.

Det må sies at om du allerede har en C9-serie kommer du ikke til å gå glipp av noe ekstremt viktig. Likevel er dette panelet vi kommer til å bruke som referanseeksemplar i fremtiden, såvel som TVen vi kommer til å anbefale alle som er ute etter en ny TV. Neste konsollgenerasjon kan egentlig ikke ankomme raskt nok så vi kan oppleve den beste kombinasjonen av skjerm og spill som er mulig.

Test: LG CX
10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene


Loading next content