Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: iPhone 12

Apple har lansert en ny iPhone, og denne gangen er det all grunn til å holde seg til den alminnelige modellen.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

"En iPhone er en iPhone, så du vet jo egentlig godt om du ønsker å kjøpe den eller ei", mange anmeldelser av fjorårets iPhone 11, og nå årets iPhone 12, fra tech-entusiaster kan oppsummeres slik. Selv om du, rent instinktivt, kanskje ville rynket litt på nesen av den konklusjonen, og anse det som at Apple slipper billig unna, er det ganske forståelig at mange anmeldere ender opp med en liknende konklusjon.

For Apple har en meget bestemt måte å oppgradere deres telefoner på år for år, med ett ben plantet solid i det velkjente, mens det tas et avgjørende, men også forsiktig steg framover. At de i en periode brukte annen hvert år på å introdusere "S"-modeller i stedet for helt nye design, sier i den forbindelse ganske mye, og de har tidligere blitt kritisert for å ha gått fra å være en markedsleder til å bli en markedsfølger - en som bare blindt følger trendene i stedet for å starte dem selv.

Det er litt sannhet i alt dette, til en viss grad i hvert fall. Jeg forsøker å holde tritt med markedets bevegelser, og det er lett å se at Apple ikke akkurat ledes av fullstendig blind ambisjon her. Samtidig blir jeg nødt til å overgi meg til Apples fokus på det velkjente, på det trygge og på det økosystemet som primært er designet til å spare deg tid, til å hjelpe deg på veien, og til å holde deg innenfor den rammen de har skapt. Kanskje det faktum at jeg nå har et lite barn og mindre tid til alt annet, har hjulpet meg med å sette pris på den sentrale appellen til disse telefonene. Og iPhone 12 er nok den mest behagelige telefonen Apple noensinne har laget.

Dette er en annonse:
iPhone 12

Jeg sier ikke dette med utgangspunkt i spesifikasjonene, for som gode, gamle Mr. Mobile sier, så er smarttelefoner så mye mer enn deres interne komponenter. Det er ikke det samme som å gi Apple et privilegium, som ikke gis til andre telefoner, men det er dog samme argument som brukes til å anbefale Googles Pixel-telefoner. Det handler om det du kan merke, snarer enn viten om at du sitter med en Snapdragon 865+, 16GB RAM og UFS 3.1-minne.

Og iPhone 12 føles fantastisk. Det starter med konstruksjonen, som denne gangen er flatere enn noensinne før, og mest av alt føles som en kombinasjon av det gamle 5S-designet og den nye iPad Pro. "Boksete" er det noen som sier, og det er kanskje ikke helt unøyaktig. Selve rammen er av aluminium, og baksiden er fortsatt i glass. Det tar tid å vende seg til at rammen er mer eksplisitt, men samtidig kan jeg bare applaudere denne mer industrielle tilnærmingen til den estetiske dimensjonen. Fra enhver vinkel ser iPhone 12 ganske lekker ut, og ligger bedre i hånden enn nesten noen annen telefon på markedet, bortsett fra Pixel 4 og Samsungs Galaxy S20 Ultra. Samtidig er det selvfølgelig IP68-sertifisering.

I år har Apples mål vært å skape et tettere forhold mellom deres Pro-modeller, og den telefonen de fleste nok kjøper, nemlig den alminnelige 12-modellen. Derfor skal vi ikke lenger slå oss til tåls med et simpelt LCD-panel, men et Super Retina XDR OLED. Det betyr HDR10, 625 NITS alminnelig lysstyrke med høydepunkter på over 1200 NITS. Selve oppløsningen er 1170x1532, altså 1080p, og fordi telefonen "kun" er 6,1 tommer gir det en pikseldensitet på 460ppi. Utover det er det igjen TrueTone, og til og med Dolby Vision. Apples farger, kontraster og lys gjør iPhone 12 utrolig tilfredsstillende å spille på, se YouTube-videoer på, eller streame Xbox-spill på via den nye applikasjonen. Det er rett og slett bare et fabelaktig display på alle måter. Dessuten an du være mer trygg på konstruksjonen i år, da Apple nå introduserer "Ceramic Shield", som er utviklet i samarbeid med Corning, og som ettersigende gjør telefonen fire ganger vanskeligere å knuse om du mister den på en hard overflate. Dette har jeg ikke testet, men jeg vil gjerne at Apple skal fokusere mer på riper som oppstår mer dynamisk i løpet av en travel hverdag. Men igjen, jeg ser mange iPhone 11-modeller med knust skjerm, så kanskje er deres fokus helt riktig. Det er dog ingen 120Hz, eller i det hele tatt 90Hz, og selv om iOS er så flytende at det ikke er like tydelig, så vil vi gjerne at Apple skal følge strømmen litt mer her, og gi noen av deres modeller en høyere oppdateringshastighet.

Dette er en annonse:
iPhone 12

Samtidig får iPhone 12 naturligvis den nye A14 Bionic SoC, Apples raskeste hittil Det er dessuten Apples første SoC som er produsert gjennom en 5nm-prosess, og det er kun logisk at hvis hele prosessen er mindre, så kan det presses flere transistorer ned på mindre plass. Chippen består av en sekskjernet CPU, hvorav to kjerner er på 3.1GHz, og de resterende fire er på 1.8GHz, samt en firekjernet GPU. Resultatet er... ja, ganske overveldende. I våre tester sitter A14 Bionic på en Geekbench 5-score på 1602 i Single-Core og 3904 i Multi-Core, og det er sammenliknet med S20 Ultras 899 i Single-Core og 3066 i Multi-Core. Selv Asus sin ROG Phone 3 må gi opp med en Single-Core-score på 855, og en Multi-Core på 3295. Likeledes slår A14 Bionic konkurrentene i 3D Mark Wild i både fps og total score. Her sitter den på 6577 overfor Note 20 Ultras 4204. Det er ganske vilt.

Men igjen, hvis brukeropplevelsen er det du bryr deg om, så er den flytende, ganske flytende, og det til tross for at iPhone 12 fortsatt kjører med "bare" 4GB RAM. Det betyr ingenting, og på intet tidspunkt i løpet av den tiden jeg brukte med iPhone 12 følte jeg at jeg ventet på den, på noen måte. Hva jeg dog vil si er at det kanskje ikke er så lurt å gå for 64GB-modellen. Jo, bilder, musikk og videoer streames, men det gjør ikke applikasjoner, og det skal ikke mye til før man nærmer seg maks kapasitet her.

Og før vi beveger oss videre, la oss raskt adressere MagSafe. Inne bak glassryggen sitter det et sirkulært sett magneter som gjør at diverse tilbehør kan festes til telefonen. Apple har inntil videre introdusert en liten trådløs lader, som kan klistres bak på ved hjelp av magnetene, som i prinsippet gjør at du kan bruke telefonen mens du lader trådløst også. Det er også noen deksler som benytter seg av MagSafe, også en lommebok. Ingen av disse ideene er spesielt innovative, men ideen om magneter bak på iPhone 12 er dog bunnsolid, og vi kan ikke vente med å se hva diverse tredjeparter kommer på. Det finnes for eksempel allerede en magnetisert holder til bilen fra Belkin, og det er ganske praktisk.

iPhone 12

Og ja, 5G. iPhone 12 har 5G, akkurat som alle Apples 2020-modeller har, og det er ingen tvil om at 5G-nettverk virkelig er fundamentet som fremtidens kommunikasjonsplattform bygges på. Men "fremtiden" er nøkkelordet her, for den fremtiden er ikke her enda. Jo, 5G har kanskje begynt å banke på dørene over hele Europa, men i mange tilfeller er det snakk om det såkalte "sub-6"-nettverket, som lett kan betraktes som 4G+, og det er til og med tregere enn vanlig 4G til tider. Nedenfor kan du se et klokkeklart eksempel på dette. Når det er sagt, så viser statistikker at forbrukere har en tendens til å holde fast på deres iPhones i lang tid, mange opptil 4-5 år, og innenfor det tidsrommet blir det helt, helt annerledes. Det er derfor vanskelig å klandre Apple for å fremtidssikre deres enheter, og det har de gjort her. Gir det mening i Norge i dag? Nei, det har jeg ikke sett noe bevis på overhodet, men gjør det det om et år? Ja, det er fullt mulig.

iPhone 12iPhone 12

A14 Bionic, MagSafe, 5G, nytt "boksete" design. iPhone 12 er en ganske stor oppdatering, i hvert fall etter Apples standarder, og det er det som skal til for å sikre at dette er den telefonen jeg vil anbefale alle andre enn de hardkokte spesifikasjonsguruene, som også ferdes her inne. Det er fornyet konkurranse på dette trinnet av prisstigen, og her kan du få en OnePlus 8T, en Samsung Galaxy S20 FE og mange andre solide modeller, som både gir deg 120HZ og USB-C-oppladning. Men når det kommer til ren og kjær brukervennlighet og som en "all-rounder" er årets iPhone en absolutt homerun.

Kameraene har ikke fått noe markant ansiktsløft, men som årene har gått har Apple finpusset deres software, som gjør at de får det absolutt maksimale ut av den 12 megapixel f/1.6 wide-linsen, og 12 megapixel f/2.4 120 graders ultra-wide-linsen. Vi snakker mulighet for opptak i 4K/30fps og 1080p/240fps, med HDR, Dolby Vision og stereolyd. Resultatet er fabelaktig, og det er tydelig at iPhone 12 er i ferd med å ta igjen Google i forhold til softwarebehandlingen, og det gjelder særlig i Night Mide, som denne gangen virker på begge linser. Dessuten virker Apples HDR 3-teknologi meget bra, fordi takket være AI forstår telefonen lagene i bildet, og kan deretter fremheve bestemte elementer i forgrunn eller bakgrunn. Vi skulle gjerne hatt muligheten til opptak i 4K/60fps, som Pro-serien får, men samlet sett får du et glimrende kamera med en forståelig suite av funksjoner, som nyter godt av Apples fortsatte fokus på brukervennlighet.

iPhone 12
iPhone 12

Vi skulle gjerne hatt et 90Hz-display, virkelig, men utover det så er det vanskelig å utsette iPhone 12 på noe som helst. Takket være iOS 14 er softwaren mer tilpassbar enn noensinne før, og takket være en designoverhaling ligger den i hånden bedre enn noensinne før. Koble det sammen med et pålitelig kamera, god batterilevetid, lekker skjerm og mulighetene som kommer med MagSafe, så er det vanskelig å ikke være begeistret.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: iPhone 12

Test: iPhone 12

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Magnus Groth-Andersen

Apple har lansert en ny iPhone, og denne gangen er det all grunn til å holde seg til den alminnelige modellen.



Loading next content