Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Gigabyte P55A-UD6

Det er nå en stund siden Core i5 ble sluppet og både prosessorserien og hovedkortene har høstet mange godord. Vi gjorde en preview på et P55 kort tidligere og nå har vi fått tilsendt et splitter nytt hovedkort med Intels nye chipset P55 fra Gigabyte.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Takk til Gigabyte som sendte hovedkortet til test.

HQ

Kortet er testet sammen med: Antec Tvelwe Hundred, Core i5 750 m/Turbofunksjon, 4 GB G.Skill DDR3 1333 MHz, PowerColor HD 4870x2, Samsung SpinPoint F1 500 GB, Thermaltake Toughpower 1000W, Noctua NH-D14 og Windows 7 Home Premium.

Arkitekturen til P55 chipsettet tok vi for oss i forrige artikkel, men som en liten oppsummering så er Core i7's QPI omdøpt til DMI på den nye serien hovedkort og prosessorer. Det er kommet en direktelink på prosessoren til to spor med PCI Express x16 for grafikkkort. Bruker man begge vil dog hastigheten senkes til x8. På dette hovedkortet med sufikset "A" etter P55 er det kommet til en kontroller med 2 stk USB 3.0 koblinger som man finner på bakpanelet. Vi finner også SATA III 6 GB/s som omtalt i previewen.

Spesifikasjoner:
• Sokkel LGA1156 for Intel Core i5 og Core i7
• Intel P55-brikkesett
• 6 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2200 (OC) / 1333 / 1066 / 800 MHz
• 3 x PCI Express 2.0 x16, støtte for Crossfirex og SLI med enkel x16, eller dobbel x8 båndbredde.
• 2 x PCI Express 2.0 x1
• 2 x PCI
• 6 x SATA 3 Gbit/s via Intel P55. (RAID 0, 1, 5, 10)
• 2 x SATA 3.0 via Marvell 9128 (RAID 0)
• 2 x eSATA via Jmicron JMB362
• 1 x IDE via ITE IT8213
• 1 x Floppy-tilkobling via ITE IT8720
• Dobbel Gigabit LAN via 2x Realtek RTL8111D
• 7.1-kanals lyd via Realtek ALC889
• 3 x Firewire via TI TSB43AB23 (2 ekstern + 1 via intern header)
• 12 x USB 2.0-porter (8 eksterne (ink. 2 USB/ESATA) + 6 via interne headere)
• 2 x USB 3.0-porter (2 eksterne) via NEC UPD720200
• Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Layout:

Dette er en annonse:

P55A-UD6 er et godt utstyrt kort som omtales som toppmodellen på P55 fra Gigabyte. Det kan man se ut fra både utstyrsliste og spesifikasjoner. Layouten på kortet er meget bra. SATA portene er vinklet utover slik at de ikke kommer i konflikt med store, lange skjermkort. 6 av dem er versjon 2, mens 2 er av den nye med 6 GB/s teoretisk overføringshastighet. De to øverste PCI Express x16-sporene har to spor mellom seg slik at et SLI/CrossFire oppsett vil ha litt luft mellom seg ved bruk av to kort. Ved bruk av tre kort vil uansett X58 og Core i7 være å foretrekke pga høyere båndbredde. Kortet har tre PCI Express x16, 2 PCI Express x1 og 2 vanlige PCI-spor. Dette skulle være mer enn nok for de fleste brukere der ute. Bakpanelet på kortet er veldig godt utstyrt med 10 USB porter (de to blåe er USB 3.0) FireWire, mini FireWire, 2 Nettverksporter med mulighet for teaming, SPDIF og coaxial digital lydutgang, kombinert mus/tastatur PS2-kobling og lydkoblingene til det integrerte lydkortet. To av USB portene er kombinert med E-Sata for den som heller vil bruke disse til ekstern lagring. Kortet har 6 minnespor, men bare over to kanaler. Det finnes også et debug-lcdpanel for problemsøking. Sist, men ikke minst finner vi DualBIOS for økt sikkerhet.

I bruk:

Kortet er enkelt å få inn i det store Antec Tvelwe Hundred. Her er det godt med plass også rundt hovedkortet så her støter vi ikke på noen problemer. Alle ledninger blir koblet til og det meste er på de samme plassene som det gamle hovedkortet som sto i (preview P55-UD4P). Første oppstart er smertefri og driverne er jo inne fra før så dette kortet fungerer fra første stund. Etter et par sjekker på lyddrivere og et par andre småting oppdaterer vi BIOS for å få utnyttet kortets muligheter maks. Programmet @BIOS fra Gigabyte er enkelt og oversiktlig og fungerer i windows. Siden det er DualBIOS på kortet tør jeg bruke denne løsningen. Den aller beste måten å flashe BIOS på er å bruke integrert program i oppstart eller et bootbart medie som USB-penn eller floppy disk. Ikke mange av oss som har dette lenger og windowsbaserte flasheprogrammer begynner å bli ganske bra.

Da vi ikke har noen kort å sammenligne med så er det ikke kjørt så mange tester på kortet. Det er uansett så lite som som regel skiller de forskjellige produsentenes kort at det som regel er layout og forskjellige evner som avgjør hvilket kort folk kjøper. En av disse evnene, eller kriteriene om du vil, er overklokking. Det måtte vi selvfølgelig prøve oss på og her kommer et lite avsnitt på dette.

Dette er en annonse:

Overklokking:

Kortet har en innebygd funksjon som overklokker prosessoren. Denne heter C.I.A 2. Ved bruk av dette programmet økte frekvensen på prosessoren (med Turbo boost aktivert) til 3,1 GHz fra originalfrekvensen på 2,8 GHz ved bruk av alle kjerner. Dette var den laveste innstillingen programmet hadde og alle andre innstillinger var ustabile og krasjet maskinen ved litt belastning.

I BIOS er mulighetene for over klokking noe større da man tar kontroll over innstillingene selv. Gigabyte bruker på dette kortet en lettfattelig og meget oversiktlig BIOS fra Award. Undertegnede liker spesielt M.I.T eller Motherboard Intelligent Tweaker. Her finner man alle innstillinger som har med overklokking å gjøre. Det er 3 sentrale underkategorier. Advanced Frequency Settings, Advanced Memory Settings og Advanced Voltage Settings.

Vi setter Uncore Clock Ratio til x36 og starter overklokkingen. Første stabile overklokk lander på 200 MHz BCLK med en multiplier på 16 gir dette en frekvens på 3,2 GHz. Speedstep og strømsparerfunksjoner er avslått. Denne overklokken er stabil på stock volt. Neste steg er 200 MHz BCLK og multiplier på 18. Prosessoren er også stabil på 3,6 GHz, men trenger da en økning på 0,04V fra stockverdi på 1,29 Vcore. På 4 GHz (200 MHz x 20) trenger prosessoren en voltøkning på 0,9 og vi er oppe på 1,38 Vcore. Maks stabile overklokk ble 4,161 GHz. BCLK var da 219 noe som er respektabelt og multiplier måtte senkes til 19. Volt som måtte til var 1,412 på denne hastigheten. Temperatur var snille 63 grader på varmeste core etter 4 timer med Prime95 torture test. Temperaturen var ikke begrensende faktor med monsterkjøleren Noctua NH-D14 så her var det enten prosessor eller hovedkort som stoppet moroa.

Konklusjon:

Gigabyte leverer nok en gang et kvalitetsprodukt med utallige tilkoblingsmuligheter. Vi driver nå med den første testen av SSD i GameReactor på dette kortet og SATA III kommer godt med til dette formålet. Vi har også så vidt testet CrossFireX med to HD 4870x2 og dette fungerte greit. Ytelsestall var dog bedre med X58 chipset og Core i7 920, men her brukes også hele båndbredden til to x16 PCI Express-spor, så det skulle bare mangle. CrossFire med to mindre kort er derimot absolutt å anbefale på P55 kortet. Mulighetene på kortet er mange og overklokking er av de aller beste. Kortet har dog en noe stiv pris for et mellomklassekort, men vil man ha det beste koster det.

Gigabyte P55A-UD6Gigabyte P55A-UD6
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
To spor mellom de to hoved PCI Express sporene, tilkoblingsmuligheter, SATA 3 og USB 3.0
-
Et av de dyreste i mellomklassen
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Gigabyte P55A-UD6

Test: Gigabyte P55A-UD6

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Thor Stokke

Det er nå en stund siden Core i5 ble sluppet og både prosessorserien og hovedkortene har høstet mange godord. Vi gjorde en preview på et P55 kort tidligere og nå har vi fått tilsendt et splitter nytt hovedkort med Intels nye chipset P55 fra Gigabyte.



Loading next content