Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Corsair SP2500

Corsair er ferskinger på lydmarkedet, men hyret inn profilerte høyttalerdesignere og bygget SP2500. Resultatet ble to høyttalere og en illsint basskasse, og det lyder bra. Veldig bra.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Når man hører noe fra en ferskingprodusent av høyttalere, vet man aldri helt hva man skal forvente seg. Corsair behøver et solid produkt om de skal slå rot hos forbrukerne som en anerkjent produsent. Med SP2500 har de klart nettopp dette, pluss litt til.

HQ
Corsair SP2500
Corsair-logoen sitter godt plantet foran på både basskasse og satellitthøyttalere. Foto: Martin Sollien

Man kan merke ved oppakning at det dreier seg om solide saker. Kassa som pumper ut bass er en eneste stor kasse med minimalistisk design. Fra utsiden skjules mye, men på innsiden drives motorikken av intelligent design og smarte løsninger. Til og med basselementet er plassert på innsiden, og det eneste som tyder på at dette er en basskasse, er den store bassporten som er plassert foran, akkompagnert med Corsair-logoen. Den er rett og slett litt ulv i fåreklær.

Satellitthøyttalerne bærer nok preg av subjektivt design. Selv synes jeg det er umåtelig stilig, enda det ikke er direkte lekkert i et high-end perspektiv. De er utsmykket i plast - noe som gjerne føles billig, men både tyngden og lyden på disse tyder på at det ikke dreier seg om annenrangs materiale. Begge elementene er beskyttet med nettingmønster i hardplast, og en stilig detalj er at mellomdiskanten er farget i en lyseblå farge som unektelig kommer overens med svartfargen.

Til satellittene kommer også med en finurlig liten sak; to små støtter man kan ha under føttene for å fininnstille retningen lyden sendes i. Støttene kan settes under både foran og bak for å vinkle de respektivt opp eller ned. Det er også mulig å plassere dem på sidene, selv om det er heller tvilsomt hva slags fordelaktig lydbilde det skulle gitt. Disse støttene er like fullt en morsom liten detalj som blir tatt flittig i bruk av undertegnede.

Dette er en annonse:
Corsair SP2500
Satelitthøyttaleren; stilig eller uskjønn retro? Subjektiviteten dikterer. Foto: Martin Sollien

Medfølgende til settet har vi også en kontrollenhet som kobles til basskassa. Jeg må ærlig innrømme at dette er den minst attraktive delen ved settet. Kontrollens fasong er klumpete og kabelen unødvendig stiv. Hjulet man styrer menyene med var også litt vanskelig utformet fordi overflaten rundt hjulet er forskjellig i høyden. Grensesnittet på skjermen var heller ikke det peneste jeg har sett, det føltes billig og gammeldags.

Det finnes en rekke instillinger på kontrollenheten for å optimalisere lyden, blant annet har man forhåndsdefinerte equalizere, hvor man kan stille inn lyd etter film, spill- og musikksjanger. I tillegg kommer muligheter for å stille volum på bassfrekvensene. Det finnes også en innstilling kalt «Late Night Mode» hvor bassen skrus av, og en større del av bassfrekvensene drives av mellomdiskanten. Hensikten med dette er følgelig at natteravnene kan spille lyd uten å få søvnløse naboer.

Corsair SP2500
Kontrollenheten med hjulet for justering av innstillinger. Foto: Martin Sollien
Dette er en annonse:

SP2500 er høyttalere som krever litt for å lyde riktig, noe også Corsair nevner. De er hovedsakelig iberegnet som spillhøyttalere, selv om de åpenbart fungerer helt utmerket til film og musikk også. De krever også et brukbart lydkort til datamaskinen for å spille optimalt og rent, dessuten er Corsair opptatt av at man sitter i «sweet spot» og kjører riktige innstillinger gjennom kontrollenheten når man bruker settet.

«Sweet spot» betyr enkelt og greit hvor man må plassere seg selv i forhold til høytalerne for at det skal lyde skikkelig bra. Mange høyttalere har ikke denne nødvendigheten i like stor grad fordi de er mer fleksible på dette området, men SP2500 er et sett med høyttalere man hører kommer i ubalanse om man sitter feil i forhold til hvor lyden kommer fra, noe som kan bli problematisk om man er mer enn en person som vil ha fullt utnytte av lyden. Lydkvaliteten når man sitter i riktig posisjon er derimot upåklagelig.

Corsair SP2500
Helheten av høyttalere. Pass på å sitte godt plassert mellom høyttalerne, ellers kan lyden fort bli matt. Foto: Martin Sollien

I SP2500 brukes det en del teknikker og løsninger som er smarte for å få best mulig lyd. Settet drives av 232 watt, der hvor basskassa bruker 120 av de nevnte wattene, resten blir fordelt mellom diskant og mellomdiskant. Satellitthøyttalerne benytter seg også av en løsning som gjør lyden mest mulig ren, nemlig bi-forsterking. Fremfor at diskant og mellomdiskant drives av en og samme forsterker, drives hver av elementene med sin egen dedikerte forsterker. Hensikten med dette er at den skal produsere lyden presis og uten forvrenging.

Etter å ha testet en rekke musikksjangre, kan jeg utvilsomt hevde at høyttalerne spiller klart, både lavt og høyt. Fra Meshuggahs intense gitarriff på sangen Bleed, til atmosfærisk post-rock av Sigur Rós, til festmusikk som Swedish House Mafia og Deadmau5. Dette er høyttalere man kan spille veldig høyt med om man vil det. De kan pines til lydnivåer der andre høyttalere hadde tryglet om volumjustering.

Corsair SP2500
Selv om høyttalerne kan virke små, skal man ikke ta de for gitt. Disse røverne spiller både høyt og klart. Foto: Martin Sollien

Som spillhøyttalere forventes det også at de gjenskaper et detaljert lydbilde. Dette klarer de også utmerket. Amnesia: The Dark Descent ble en skumlere opplevelse der skrik og skrål kommer markant tydligere frem enn jeg har opplevd tidligere. Etter en omkobling fant jeg også ut at høyttalerne fungerer godt for spillkonsoller også. De fremhever fordelaktige detaljer i Halo: Reach, og stereolyden fungerer svært godt. Los Angeles føles hakket mer levende i L.A. Noire.

Sammen med film fungerer Corsair SP2500 godt, de er egentlig ganske universale når det gjelder medier. Etter å ha fyrt på med filmen «Transformers», ble det ganske klart at også her presterer de å levere balansert. Godt med bass når det trengs, og lite der det ikke finnes behov for det.

For de som er ute etter å få lyd ut av de fleste medier, kan settet kobles til det meste av avspillingsutstyr. Ofte trenger man en overgang, men med av kabler i settet følger en vanlig 3,5 mm minijack og en rød/hvit RCA-kabel. Plassert på kontrollenheten til settet er også en inngang for hodetelefoner for den som krever minimalt med stillhet om natten. Ikke bare er dette en ekstra kilde til lyd, men den prosesserer også signalet til hodetelefonene og forbedrer lyden, særlig for de dårligere hodetelefonene.

Corsair SP2500
Av diverse innganger bak på basskassa finner vi RCA, AUX for 3,5 mm, VGA for kontrollenheten, og de spesielle inngangen for de bi-forsterkede satellitthøytalerne. Foto: Martin Sollien

Noe som midlertidig kan være til irritasjon, er at de bi-forsterkede satellitthøyttalerne krever egne, spesielle, kabler. Dersom man skulle være ekstra uheldig at man ødelegger disse, er ikke dette kabler man kan plukke opp i hvilken som helst elektrosjappe. Da er det opp til ens egne reparatørferdigheter for å fikse trøbbelet, med mindre man er så heldig å finne nye kabler på nettet.

Størrelsesforholdet på høyttalerne er ikke allverden. Med det sagt er det ikke lite heller. Settet er 2.1, og til forskjell fra 5.1 har disse dermed bedre plasseringsmulighet. Fremfor 5 satellitthøyttalere man må plassere rundt seg, har disse enkelt og greit to høytalere man plasserer i front. Basskassa er midlertidig et lite beist, og er i betraktelig større størrelse enn hva som er vanlig for slike sett. Jeg fikk plassert min under et bord som akkurat var høyt nok i høyden, noe som dessverre ødela for benplassen.

Corsair SP2500
Her står alt i stil med hverandre. Størrelsen er ikke av de største, men basskassa er ikke villig til å la seg plassere overalt. Foto: Martin Sollien

Konklusjon
Corsair har med SP2500 klart å slå god rot i forbrukermarkedet. Med 232 watt etter FTC-standarden, er lyden er jevnt over veldig bra om man innstiller seg på å skifte mellom innstillinger og god plassering av «sweet spot». Bassen er god, tung, og leverer skikkelig trøkk når man ber om det. Med et genuint utvalg av utganger er man sikret seg bedre lyd på det meste som lager lyd. Kontrollenheten imponerte ikke stort. Selv om den er en finurlig liten sak, skorter den på grensesnitten og det klumpete utseendet. Jeg må likevel si at lyden veier opp for det. Utvilsomt et utsøkt valg om man er villig til å betale for det lille ekstra.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
God og balansert lyd, mektig bass, intelligent arkitektur, mange innganger, kult design
-
Lite plasseringsvennlig basskasse, veldig "sweet spot"-sentrert, ikke den beste kontrollenheten
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Corsair SP2500

Test: Corsair SP2500

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Martin Sollien

Corsair er ferskinger på lydmarkedet, men hyret inn profilerte høyttalerdesignere og bygget SP2500. Resultatet ble to høyttalere og en illsint basskasse, og det lyder bra. Veldig bra.



Loading next content