Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: ASUS ROG Zephyrus GM501

Asus leverer nok en gang en ultra-slank laptop med høy ytelse og briljant kjøling, men alt er ikke fryd og gammen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Vi har testet den opprinnelige Zephyrus, kalt GX501, tidligere. Den var en god laptop, men en tynn bærbar med et GTX 1080 koster, så med Zephyrus M har Asus valgt å nedskalere til et GTX 1070 - men de har ellers beholdt designet og den gode kjølingen, og samtidig kvittet seg med litt vekt.

HQ

Vekttapet merkes, men det er litt ergerlig at de har gått vekk fra GTX 1080-kortet.
GM501-serien har også en lillebror som er enda et hakk billigere, som byr seg frem med et GTX 1060 6GB-kort. Begge har den nyeste (8.) generasjon Intel CPU.

Maskinen vi testet, kom med GTX 1070, i7 8750H, 16GB DDR4 RAM på 2658MHz fra Hyundai(!), og en 512GB Samsung NVMe M.2 SSD-harddisk og en 1TB SATA SSHD for lagring. Skjermen er en 15,6" med 144Hz oppdateringfrekvens, og til tross for den vage "IPS-klasse" betegnelsen på panelet så er den altså utstyrt med et AHVA-panel. Panelet leverer dog et tilfredsstillende sortnivå og responstiden er god. Det er et svakt blåskjær til stede, men det er heldigvis ikke veldig synlig om du ikke vet hva du skal se etter. Skjermen har også G-Sync-støtte, noe som sikkert har økt maskinens pris med godt over 1000 kroner.

ASUS ROG Zephyrus M

Du kan få maskinen i to farger; ren sort, og en utgave med kobberfarget kant som er utført på et heller smakfullt vis - og er samtidig noe av det peneste vi har sett på en laptop. Dessverre er kanten rundt skjermen unødvendig stor og bulkete, spesielt på sidene og i bunnen, og det er noe en burde ha oppdaget (og fikset) allerede på tegnebordet.

Dette er en annonse:

Men ser en bort fra dette fungerer skjermen fint til formålet. Den kunne gjerne hatt litt høyere lysstyrke, men fargene er fine og kontrasten god, og responstiden dertil. Det er ikke den beste laptop-skjermen vi har sett, men den ligger komfortabelt høyt på skalaen. Sortnivået er som nevnt mer enn greit, og screentearing eller andre skumle saker var ikke noe vi la merke til under testen, ei heller døde piksler.

Zephyrus-seriens kjennetegn er "AAS" (Active Aerodynamic System), som i praksis betyr at de har montert ganske kraftige 12 volts vifter i maskinen, ekstra vifter hvis eneste formål er å fjerne støv, kombinert med at undersiden åpner seg mekanisk når en åpner lokket slik at maskinen kan ta inn så mye luft som mulig. Den eneste ulempen med dette er at en er tvunget til å ha skjermen oppe selv når en bruker en ekstern monitor. Det er også overraskende at maskinen kommer helt uten noen form for Displayport, som i våre øyne er en gedigen mangel.

ASUS ROG Zephyrus M

Kabinettet er ikke spesielt stort, for med en høyde på litt under to centimeter og en vekt på 2,45 kg er maskinen faktisk en bærbar datamaskin - i motsetning til mange konkurrenter som er mer slepbare enn noe annet. Du finner et fint flersonet RGB-tastatur, HDMI 2.0, fire USB 3.1-porter, og én USB-C-port.
Utover dette finnes det dedikerte funksjonstaster for å kontrollere lydvolumet og maskinens egne kontroll-programvare. Det bør merkes at selv om kjølesystemet er vel og bra, så leder det den varme luften ut på sidene, noe en kjenner fort om en har mus og matte litt for nær maskinen. Området over funksjonstastene blir også veldig varmt, så pass på hvor du legger hendene.

Dette er en annonse:

WiFien er dualband, og kanskje enda viktigere så støtter det MU-MIMO. Siden routeren vår også støtter dette opplevde vi både hurtig og stabilt internett. Dette er en nødvendighet siden Asus har valgt å spare bort ethernet-porten - noe som er litt dumt da konkurrentene ikke har gjort dette.

Høyttalere finnes óg, men som på 99% av alle laptoper produserer de kun adekvat lyd, og ikke mye mer enn det.

Det eneste som ikke leverer helt er batteriet. Med en kapasitet på 55Wh så ligger det litt i underkant av hva en skulle ønske seg, og 75-80Wh hadde nok vært mer passende. Bruker en av kreftene til maskinen så holder det ut i litt over en time, og selv ved moderat bruk greide vi ikke å passere tre timer levetid. Det sier seg selv at om en setter grafikkytelsen og viftene på maks, booter opp yndlingsspillet sitt, og har skjermen på maks lysstyrke med resten av maskinen på full guffe så har en også ha sikret seg en strømkilde. (Det må du forsåvidt uansett, da maskinen begrenser kreftene du kan dra nytte av når du kjører på batterikraft - og det merkes på bildefrekvensen.) Men den lave batterilevetiden gjør egentlig bare at maskinen ikke funker bra som en arbeids- eller studentlaptop, siden en alltid er nødt til å lade maskinen med et par timers mellomrom.

Prisen er også høy, du må ut med 28 999,- kroner for å sikre deg den. Vi begynner å bli vant med at små bær- og spillbare datamaskiner koster litt, men om en bare hadde redusert prisen med 10% så hadde det likevel trukket karakteren opp.

Den medfølgende kontroll-programvaren er overskuelig og virker som den skal, men det er også tydelig at den er designet for å appellere mest til tenåringer. Men det går bra, alle andres ser slik ut også.

Benchmark-testing vil alltid være en urettferdig affære for maskiner som prioriterer bærbarhet, men GM501 kommer relativt godt ut for det.

ASUS ROG Zephyrus M

3D Mark
Time Spy: 5406
Time Spy Extreme: 2556
Fire Strike Ultra: 3996
Fire Strike Extreme: 7408
Fire Strike: 14251
Sky diver: 29523

Tallene er pene å se på, men til tross for at maskinen har en fin og ny Intel CPU så er mobil-utgaven av GTX 1070 en flaskehals en ikke kommer unna.

The Division:
Medium, 93,1 FPS
High: 82,2 FPS
Ultra: 71,21 FPS

Selv om spillet snart får en oppfølger så kjører det enda ikke fullstendig uten problemer. Til gjengjeld er opplevelsen flytende og fin.

Assassin's Creed: Origins
High: 53 FPS
Medium: 54 FPS
Low: 56 FPS

Selv om disse tallene kanskje ikker er så imponerende, så sier de også noe om hvor mye Ubisofts nyeste tittel (og ikke minst DRM-systemet deres!) krever av systemet.
Man må bare konkludere at et GTX 10800ti er det rette kortet for denne tittelen.

Middle-earth: Shadow of War
Medium; 96 FPS
High: 84 FPS
Very high; 76 FPS
Ultra: 72 FPS

Total War: Warhammer II
Medium: 90,5 FPS
High: 73,5 FPS
Ultra; 54,6 FPS

Scoren er som forventet, og viser dessverre også hvor hardt et liv maskinen må leve under såpass krevende titler som Total War-serien.

Men lastetidene i alle spill var særs lave - spesielt i Total War: Warhammer II, og det er bra.

ASUS ROG Zephyrus M

Det er utvilsomt tøft å være en bærbar CPU eller GPU, men heldigvis lever AAS-systemet opp til de forventningene markedsføringsteamet til Asus har skapt. GPU-tempen måles til 40 grader ved stillstand, og 63 grader ved full belastning. Om en tar i bruk "overboost"-funksjonen til viftene betaler man for det med trommehinnene sine, men valutaen består av et fall i temperaturen på ti grader ned til 50 - og det er ganske imponerende for en bærbar, faktisk er det den laveste temperaturen vi har sett ved full pinne på en laptop.

CPUen idler på 42 grader, og når 71 ved full belastning - som presses ned til 59 grader når en tar ibruk overboost. Igjen er det veldig imponerende for en såpass kraftig prosessor som sitter i en bærbar datamaskin.

Det er ikke bare øynefallene hvor effektiv overboost-funksjonen faktisk er, det er faktisk bemerkelsesverdig at temperaturen holder seg på et så lavt nivå i et såpass lite kabinett med så mange kraftige komponenter. Hva enn kjøle-folka hos Asus holder på med, så gjør de det riktig!

ASUS ROG Zephyrus M

Støyen er litt pø om pø. Vi måler støy etter en industristandard hvor en plasserer desibelmåleren på en meters avstand fra kilden, selv om en vanligvis ikke sitter en hel meter unna maskinen, og en vil derfor oppleve et høyere støynivå enn det målingene i anmeldelser viser til.

Støyen fra GM501 er ikke så rent ille frekvensmessig, det vil si at den ikke hviner, som trolig skyldes at kjøleribbene er såpass tynne som de er. Vi målte støy på omtrent 35dB ved moderat belastning, og 42dB under full belastning, og 50dB ved bruk av overboost.
Når man bare bruker maskinen til å surfe på nettet var viftene knapt hørbare overhodet.

Vi er ikke fornøyd med at maskinen mangler Displayport og Ethernet-inngang. Spesielt fraværet av Displayporten er en alvorlig begrensning om en skal bruke maskinen til å spille på en ekstern skjerm. Og vi skulle egentlig også ønske oss at den kom i en utgave med et Max-Q GTX 1080-kort, men ellers er det ikke så feil å ta tak i. Kjølingen er spesielt imponerende, og det er fint at det finnes en mindre kraftig utgave av maskinen hvor grafikkortet er nedskalert sammen med prisen.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content