Norsk
Gamereactor
artikler

Slik er Nintendo Switch

Vi har klådd og knadd på Nintendos kommende konsoll, og etter en uke sammen med Switch er vi klare til å dele inntrykkene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Nintendos historie har vært som en berg- og dalbane. Hvert feilskjær har vært tett etterfulgt av enorm suksess. Selskapet fra Kyoto definerte nærmest konsollmarkedet i mange år etter at Atari takket for seg, men begynte så å by på færre og færre storheter. En rekke feilsteg, og et stadig større fokus på innovasjon fremfor å holde følge med konkurrentenes stadig sterkere konsoller, har ført selskapet til en merkelig posisjon i markedet. Mange mener at Switch må lykkes med alt Wii U ikke klarte for at selskapet skal forbli en konsollskaper. Her står det altså mye på spill.

Med det i tankene har de uansett kommet med det som kanskje er den mest innovative konsollen noen gang. Nintendo Switch byr på en flott blanding av smarte funksjoner og et tilfredsstillende design, som er lett å bruke samtidig som det har potensial for enda mer. Selve enheten, inkludert tableten og kontrollene, er av ypperste byggekvalitet. Det føles helt klart som om man har noe verdifullt i hendene. Man får rett og slett lyst til å bruke den, og vise den til venner. Den er på en måte det tjueførste århundret sitt svar på Game Boy-en.

Slik er Nintendo Switch

Det finnes i hovedsak to måter man kan bruke Nintendo Switch på, men innen disse to finnes det ulike variasjoner ment for ulike situasjoner. Når tableten er i dockingstasjonen, og man spiller på TVen med den medfølgende HDMI-kabelen er det uten tvil en vanlig konsoll. Om man derimot tar ut tableten får man flere valgmuligheter.

Dette er en annonse:

Spilling på mobile enheter er langt fra noe nytt, men noe av det som virkelig skiller Nintendos produkt fra mengden er de utrolige Joy-Con-kontrollerne. Disse tynne kontrollerne er på størrelse med en gjennomsnittlig håndflate, og kan lett festes på tabletens kortsider. Slik har de klart å gi oss både en god stasjonær konsoll og en fremragende håndholdt spillmaskin i et og samme produkt. Som om denne forvandlingen ikke var nok, får man også flere valgmuligheter for hvordan man ønsker å spille. Konsollen kommer nemlig også med en spake du kan feste Joy-Conene på om du ønsker å sitte lenger unna skjermen, eller bare spille med en vanlig kontroller. Tableten har en justerbar fot som gjør det lett å sette den på flate overflater, så slipper du å måtte støtte den mot vegger og lignende. Slik får du også muligheten til å spille med venner på den lille skjermen. Her trenger du ingen ekstra kontroller heller, for hver Joy-Con kan også fungerer som en egen kontroller. Dermed har du alltid med deg en ekstra å dele med en venn.

Slik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo Switch

Disse har også den svært imponerende HD Rumble-funksjonen. Vi kan forstå at Nintendo er så stolte av følsomheten til denne at enkelte spill i 1-2-Switch kun handler om å fremheve hvor bra den er. Den høyre kontrolleren har også et infrarødt kamera som fanger opp bevegelser og kan registrere Amiibo-figurene dine. Begge siden har gyrosensorer som registrerer hvordan du holder dem. Alle er de funksjoner som får fantasien vår til å løpe løpsk med tanke på hva fremtidige spill kan bruke dem til. Et av de få minusene med dem er at analogspaken på hver kontroll er plassert ulikt, noe som kanskje vil føre til at enkelte bruker en del tid på å venne seg til spaken de får.

Et mer urovekkende problem er at vi har hatt problemer med at den venstre spaken plutselig ikke er synkronisert med konsollen lenger. I disse tilfellene har for eksempel Link fortsatt å løpe selv om vi tatt hånden vekk fra spaken for flere sekunder siden.

Dette er en annonse:

Det er greit å nevne at knappene kanskje vil føles litt små for de med ganske store hender, men er dette et stort problem har du et alternativ med Pro-kontrolleren som kan kjøpes separat.

Slik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo Switch

Om Switch virkelig skal lykkes er det dog ikke disse aspektene som er viktigst, men spillopplevelsen man har. Nintendo er kjente for å levere spill av høy kvalitet, og foreløpig virker det som om de fortsetter med den nye maskinvaren. I løpet av vår tid med konsollen har vi storkost oss med The Legend of Zelda: Breath of the Wild (kanskje et av tidenes beste lanseringsspill) både på TV-en hjemme og på tableten ute i det fri. Hvor enn du er fungerer spillene ypperlig.

Switch er uansett ikke perfekt. Disse valgmulighetene går på bekostning av ytelsen. Nintendos nye konsoll har ikke en sjanse mot Playstation 4 og Xbox One når det kommer til grafikk. Det ble tidlig klart at den ikke ville være like sterk, men noen hadde fortsatt håp om at spillene likevel ville levere noe som lignet litt på konkurrentenes utgaver. Vi skal gjøre det enkelt: legg fra deg den drømmen her og nå. Du kjøper ikke denne konsollen om du ønsker å vise frem 4K-TVen din. Zelda ser ganske uskarpt og kornete ut på slike skjermer. Om du derimot forstår og er tilfreds med hva konsollen tilbyr vil du ikke skuffes. Er du ute etter noe som kan tilpasses ulike situasjoner er det vanskelig å ikke la seg imponere. Alt avhenger av perspektivet ditt.

Slik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo Switch

Du kan forvente å se ytelsen synke litt for noen spill når du spiller på tableten, men ikke nok til å ødelegge opplevelsen. I alle fall ikke for oss. Man får rundt tre timer med spilling, avhengig av hvilket spill og lysstyrke man har på skjermen, og vi har flere ganger kost oss så mye at batteriet nesten har blitt tomt. Særlig Breath of the Wild imponerte oss med hvor lite forskjell det var mellom TV-spilling og spilling på tableten. Det kan diskuteres om dette skyldes at grafikken på TVen er nedjustert for å ligne mer på tablet-utgaven, men det vil vi ikke svare på før andre spill har blitt testet. Zelda kjører uansett bedre på tableten enn det noen gang gjorde på Wii U, så vi klager ikke.

Når det kommer til brukermenyene er de ryddige og pene. Ikke minst er de intuitive og reagerer raskt. Vi venter fortsatt på oppdateringen som vil implementere eShop, nyhetsseksjonen, sosiale tjenester, og mer, men foreløpig virker alt å fungere meget fint. Alt reagerer veldig raskt om du starter opp konsollen fra dvalemodus. Bestemte knappetrykk vil til og med gjøre at du føres rett til funksjoner du skal til.

Foreldre har også en rekke innstillinger de kan endre for å for eksempel bestemme hvor lenge barna kan spille, om de kan kjøpe ting og så videre.

Slik er Nintendo SwitchSlik er Nintendo Switch

Selv etter alle disse timene med konsollen setter vi uansett spørsmålstegn med enkelte ting. Hvorfor inkluderte ikke Nintendo et spill med konsollen slik at man lett kunne lære seg alle funksjonene den har? Hvor mye vil nettjenesten deres koste, og hvor godt vil den fungere? Vil det jevnlig komme nye spill til konsollen? Sistnevnte er særlig viktig. De færreste kan vel si seg uenige i at det er The Legend of Zelda: Breath of the Wild som vil selge konsoller i starten. Deretter må vi vente noen måneder før Splatoon 2 kommer, og helt til slutten av året for et nytt Mario. Vi håper virkelig at Nintendo har mer å by på enn gamle spill, indiespill og to-tre Nintendo-spill hvert år, for foreløpig er ikke listen deres særlig imponerende. Tredjepartsstudioene må levere. Til nå er det i hovedsak FIFA 18 som gjør oss litt tryggere siden EA hevder det er spesiallaget for Switch. Utenom det har vi ikke hørt noe fra andre storspill som kommer i år. Dette var et element som virkelig hemmet Wii U, og til nå ser ikke Switch så veldig mye bedre ut. Hvor er Mass Effect: Andromeda, Red Dead Redemption 2 og resten av gjengen? Om Switch skal ha en sjanse mot konkurrentene må den ha spill av samme kaliber.

Det vil dog også kunne oppstå problemer om tredjepartene faktisk støtter konsollen fullt ut. Med et internminne på 32 GB, med 25,9 GB for spill, er det ikke plass til mange spill. Greit nok, et MicroSD koster kanskje ikke ekstremt mye, men det er uansett en ekstra kostnad om du ønsker digitale spill.

Konsollen har også noen designvalg vi stusser over. Man kan ikke lade tableten samtidig som man bruker foten. Samtidig har de bare med én USB C-kabel, noe som gjør at man ikke kan ha den konstant koblet til dockingstasjonen, mens man har en ekstra for når man er på tur. Det er også umulig å lade Joy-Conene mens de er festet til den medfølgende kontrolleren. Om man ønsker å gjøre det må man kjøpe en spesiell utgave.

Vi høres kanskje meget negative ut her mot slutten, men dette er i hovedsak småtteri. Konsollen er fremragende. Den er langt fra den kraftigste på markedet, men overraskende nok spiller dette ingen rolle denne gangen. Switch tilbyr en unik opplevelse. Den gjør noe innovativt med at den kan brukes på så mange ulike måter. Mange av designvalgene er geniale, og vi elsker hvor lett det er å gå fra spilling på TVen til å ta den med seg andre steder. Denne fleksible konsollen er Nintendo på sitt beste; unike og eventyrlystne mens de øser uttenkte innovasjoner over oss. Om den får tredjepartsstøtten den fortjener, har den virkelig en lys fremtid i vente.

Slik er Nintendo Switch
Slik er Nintendo Switch
Slik er Nintendo Switch
Slik er Nintendo Switch


Loading next content