Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Through the Woods

Jeg vokste opp med Asbjørnsen og Moes eventyr, og min største skrekk i mange år var troll. Disse voldsomme beistene som lusket rundt i mørke skoger og var ute etter kristen manns blod. Derfor var jeg overveldet av å se at et norskprodusert spill skulle ta for seg kjente norske folkeeventyr-tema og klekke sammen et eventyr/skrekkspill. Var jeg for godtroende?

Uten å røpe den noe tynne historien, vil jeg at du skal vite at dette spillet utspiller seg i moderne tid. Det er en mor og en sønn som er på tur i en hytte i skogen. Sønnen heter forøvrig Espen. Ja, jeg vet. Det kan ikke være tilfeldig.
Du spiller moren som har hatt et turbulent forhold til barnefaren, og hun virker egentlig litt mentalt syk. Det gjør det ikke noe bedre at sønnen blir kidnappet av en merkelig mann. Du må derfor legge avgårde for å redde sønnen din, og ferden vil by på ting du bare finner i eventyr.
Du er på en øy hvor nåtid og fortid bindes sammen. Med fortid mener jeg den svunnende tid hvor folkeventyrene finner sted. Og utviklerne vil gjerne vise deg alt fra troll og hulder, til pesta. Ja, her sparer de ikke på kruttet, noe som tærer på kvaliteten.
For å si det slik; jeg håpet på flere troll og flere typer troll. Man møter dem ca. 4 ganger, og det er to forskjellige versjoner av dem. Ikke er de spesielt skumle heller. Skrekkspill? Vet ikke helt...

Grafikken er ok. Ok er ikke toppers, men heller ikke søppel. Det oser av norsk natur her, selv om det hele er meget ensformig og grumsete i sin stil. Noen av karakterene hadde ikke gjort skade av litt mer kreativ designmyldring da det virker som om alt av eventyrskikkelser skal samles uten at de har fått en god nok design og karakter rundt seg. Jeg har aldri vært så lite redd troll som nå.

Styringen er frustrerende og glir ikke akkurat noe særlig godt i fingertuppene. Det er ei heller mye du kan styre, men kun det å gå føles rett og slett meget tregt. Det hele føles stivt, og en forferdelig kameravinkel gjør det slett ikke noe bedre. Dessuten er det ingen indikasjoner på hvor du skal bevege deg videre når du trer inn i nye landskap. Det blir for krotete å nå den stien i gresset når kontrollene er kastet inn som et resultat av at utviklerne MÅ ha hatt et stramt budsjett. Mye av tiden går med til å finne veien, og veiene er ofte lange og innholdsløse, foruten noen raserte hus her og der hvor man kan finne eventyrrelasjoner. Det blir for repetivt.

Det kule her er at man kan velge norsk tale, men som moren ville sagt; fy faen for et labert stemmeskuespill. Det høres ut som om skuespillerne virkelig kjedet seg her. Det gir ingen motivasjon når moren snakker, som om det hele er en useriøs og følelsesløs handling. Jeg ble flau mange ganger. Dette blir for dumt. Og mye består av banning, så om du trodde dette var et barnespill som bygger på eventyr, tar du feil. Dels også for litt mer voksne temaer i historien. Men historien føles allerede helt meningsløs, så det å kaste inn noen dype elementer er som å ro uten årer.
Dessuten prater hovedpersonen for mye. Det er mye vissvass jeg gjerne skulle være foruten. Særlig når dialogen blir så langvarig at den glir over nye sekvenser der hun helst skulle holdt kjeft.
Jeg savner forøvrig også et mer folkemusikk-preget lydspor.

Det er heller ikke fritt for feil her. Da jeg møtte mitt første troll, satte det seg fast mellom to trær. Dessuten snakket hovedkarakteren om andre ting slik at trollet ble nedprioritert. Og enda værre; spillet frøs seg hele tre ganger på min gjennomspilling. Og la meg pressisere at du knapt bruker to-tre timer på å fullføre dette makkverket. Det drar i tillegg mye tid da man hele tiden på gjette seg til hva man skal gjøre for å komme videre. Dessuten er det enkelte partier man lett kan dø noen svært irriterende dødsfall. Og ladeskjermen føles som en evighet. Når i tillegg mye består av meningsløs dialog og spillet avslutter helt teit...jeg har ikke ord.

Min lidenskap for troll og folkeeventyr var det eneste som fikk meg til å fullføre spillet. Dette er det heller ikke full pott på. Det å løpe rundt å samle gjenstander og meningsløse papirnotater kunne jeg greid meg uten.
Det er få troll her og minimalt med annet liv å se i spillets gang. Grafikken er delvis grei av den grunn at det føles ut som man er i et eventyr. Jeg tror neppe jeg vil spille dette igjen, og jeg kan ikke anbefale dette til noen andre enn de som vil se troll i et nordiskt preget landskap, for så å bli meget skuffet.

Beklager min negative holdning, men her var det lite positivt å hente. Det føles som en kort versjon av Outlast 2, forøvrig med et dårlig plot, forferdelig kamera, kjedelig dialog, null skrekkmomenter og bob-bob grafikk. Og da kan du tenke deg hvordan Outlast 2 ville vært med disse elementene og selv finne ut om du ville spilt det.

Og det mest ironiske får du se når du har avsluttet spillet og credits-skjermen begynner å rulle. Jeg kan ikke tro at så mange personer måtte til for å lage dette. Flere kokker, mere søl? Har aldri sett på maken! Aldri!

Men alt i alt er det kult at noen prøver å bruke våre folkeeventyr i stedet for de vanlige, amerikanske måter på å skape skrekk. Hadde de lyktes mer, ville dette spillet vært topp. Jeg håper vi en gang vil få et skikkelig skrekkspill hvor vi er fortapte i en skog full av troll.

Jeg fant, jeg fant.
Hva fant du?
En blei av et dårlig spill.
Hva skal du med det?
Ikke vet jeg, så jeg tror jeg kaster det fra meg.


+ .....hmm....troll....et snev av troll iallfall.

- Det meste som kan trekke ned et spill finnes her. Gratulerer!

Samlet karakter: 2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10