Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Haswell tar over i første halvdel av 2013

I andre kvartal 2013 planlegger Intel og skifte ut dagens Ivy Bridge/Sandy Bridge-plattform, det vil si mainstream-segmentet, med den nye Haswell-arkitekturen. Det vil i praksis si at dagens hovedkort med LGA1155-sokkel og 7-serie brikkesett blir en del av fortiden.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Dagens prosessorarkitektur vil med andre ord vare betydelig lenger enn den foregående Lynnfield-arkitekturen (på LGA1156-sokkelen), som kom ut sent i 2009 og ble skiftet ut allerede i januar 2011. Likevel har den en iøyefallende kort levetid på markedet i forhold til entusiastplattformen, Sandy Bridge-E/Ivy Bridge-E på LGA2011-sokkelen, som ikke vil få Ivy Bridge-E-prosessorene før etter at Haswell er ute. Altså er det usannsynlig at Ivy Bridge-E skiftes ut før vel inn i 2014.

Haswell vil være en helt ny arkitektur, bygget på 22nm produksjonsteknikk i likhet med Ivy Bridge-prosessorene. De vil benytte seg av den nye LGA1150-sokkelen og vil derfor ikke være bakoverkompitable med dagens LGA1155-sokkel.

Den store designnyvinningen med Haswell kommer i form av at de nye transistorene Intel vil bruke er tredimensjonale i motsening til alt frem til i dag som har vært todimensjonalt. Dette gjør at Intel er i stand til å øke transistortettheten og derfor øke evnene til hver eneste lille kvadratmillimeter av prosessorene. Denne nyoppfinnelsen av transistoren er nøkkelen til Haswells økte ytelse og energieffektivitet.

Intel selv forteller sine partnere at man kan forvente et ytelseshopp på minst 10 prosent mellom dagens Ivy Bridge og Haswell kjørende på samme klokkefrekvens (altså en Ivy Bridge-prosessor kjørende på eksempelvis 3,4 GHz i forhold til en Haswell-prosessor på 3,4 GHz). Intel hinter også om forbedret overklokking, som vil være særdeles velkomment i entusiastkretser. Nåværende generasjon kneblet overklokkerne fullstendig, og tvang dem til å kjøpe spesielle K-prosessorer med ulåst multiplikator hvis de ville overklokke. Tidligere var noe av sjarmen med overklokking at man kunne kjøpe en billig prosessor og klokke den til samme ytelse som dyrere prosessorer. Det kan se ut som om det vil bli mulig igjen med Haswell.

Dette er en annonse:

Det virkelig store ytelseshoppet kommer likevel i form av grafikkytelsen til de innebygde grafikkprosessorene. Dagens Ivy Bridge Core i 3000-serie sliter med å konkurrere mot AMDs innebygde grafikkløsninger og Nvidias entry-level dedikerte grafikkort. Det ryktes at Haswell kan ha opptil tre ganger raskere grafikkytelse enn Ivy Bridge. Dersom resultatet ender opp i nærheten av så godt kan det ha enorme ringvirkninger for entry-level grafikkmarkedet og billigere laptops. Spilling på billige laptops og notebooks ser ikke like umulig ut hvis dette stemmer.

Med en ny prosessorarkitektur følger også et nytt brikkesett. Intel avslørte nylig hvordan de ulike brikkesettene til Haswell vil se ut. Det mest interessante blant dem er det øverste, rettet mot mest mulig ytelse og overklokking - Z87. Det vil støtte enten PCIe 1x16, 2x8 eller 1x8 + 2x4. I praksis gjør det brikkesettet egnet for de fleste spillere med ett eller to skjermkort. USB 3.0, PCIe 3.0 og SATA 3 har alle integrert støtte i brikkesettet. Gigabit Ethernet MAC er i tillegg på plass. De nye grafikkprosessorene vil også tillate opp til tre skjermer på en gang, og vi kan derfor forvente HDMI, DVI, DP, eDP og VGA-tilkoblinger.

Intel Rapid Storage Technology 12 innebærer Lake Tiny tech, SATA 6 Gb/s-støtte, Raid 0/1/5/10, fast sync streaming , UEFI fast boot-støtte, smart response technology og TRIM-støtte på flere SSDer satt opp i en Raid 0-konfigurasjon.

For små businessbrukere kommer H87-brikkesettet.

Dette er en annonse:

Det beste anslaget for en lanseringsdato for Haswell er så langt i juni 2013.

Haswell tar over i første halvdel av 2013


Loading next content