Norsk

DRM - Noe negativt, men akkurat hva???

  • Innsendt av: MadLunatic

Jeg hører at folk ikke liker DRM, at det er noe skikkelig plagsomt de helst vil slippe. Selv har jeg noen DRM spill, men jeg har aldri forstått hva DRM innebærer. Så vil noen fortelle meg hva som er negativt (og positivt, hvis det er noen)?

Svar

DRM står for Digital Rights Management og er en ganske bred betegnelse. Faktisk omfatter DRM mer eller mindre all teknologi som har med beskyttelse av opphavsrett å gjøre, enten det er å kryptere CD'er og DVD'er eller å kreve at bruker registrerer en produktnøkkel. I denne forstand er sannsynligvis alle spillene du har kjøpt beskyttet av DRM.

Når vi snakker om spill bruker vi allikevel gjerne betegnelsen DRM om alle spill som av sikkerhetsmessige årsaker krever at du kobler deg til nett når du spiller. Det første Assassin's Creed til PC, for eksempel, krevde at man alltid var på nett mens man spilte det.

Det er mange grunner til at folk er skeptiske til DRM, men det vanligste er nok at de synes det er irriterende å ikke kunne spille uten nett. Hvis nettet ryker, serverne til spillprodusenten er nede eller man er et sted der det ikke er nett, får man rett og slett ikke lov til å spille med en slik always-on DRM, og det er ikke alltid så gunstig.

Still et spørsmål til redaksjonen

Brev