Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Høstens brennhete fotballduell er igang og redaktøren har satt Pro Evolution Soccer 2013 opp mot sin argeste rival. Her er dommen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

La oss begynne med litt bakgrunnsinfo. Hvert år følger jeg de to største fotballspillseriene med stor interesse. De er blant seriene som blir spilt mest i løpet av året - en sjanger jeg virkelig har sansen for. De siste årene har jeg anmeldt både FIFA- og PES-serien, og som dere kan se nedenfor har det gått litt frem og tilbake mellom storhetene.

For to år siden var Pro Evolution Soccer 2011 den store vinneren, med et redefinert og mer manuelt pasningssytem som lot deg slå gjennombruddsballer med stor presisjon. Konami tok sjanser og lykkes. Jeg belønnet dem med en 9/10 på skalaen. Samme år leverte EA med FIFA 11 en gjennomført fotballopplevelse, men uten de helt store forbedringene - karakter 8/10.

I fjor var EA Canada mest offensive. De introduserte en splitter ny fysikkmotor som ga spillet mer flyt og autentisitet. Jeg elsket den mer dynamiske spillfølelsen som fulgte med og belønnet FIFA 12 med en skyhøy 9/10. Konamis viktigste nyheter i fjor var smartere spillerløp og polering av fjorårets spillmotor, uten at jeg merket nevneverdig på gressmatten. En annonym opplevelse - karakter 7/10

Det har med andre ord gått litt frem og tilbake.

Dette er en annonse:

Så er vi kommet til årets duell. FIFA 13 er et knallbra fotballspill, men utgiverne har gått langt i å fortelle meg at det er en mer polert utgave enn i fjor, noe det ikke er. Og at nye First Touch Control gjør mye for å gjennskape de tilfeldighetene som skjer i den virkelige fotballen. Selv om jeg liker tanken på tilfeldigheter på banen, syntes jeg ikke systemet fungerte optimalt. FIFA 13 endte opp med karakteren 7/10.

Pro Evolution Soccer 2013 føles veldig bra. Det er første gang spillet slippes uten sjefsutvikler Shingo "Seabass" Takatsuka, men det ser ikke ut til å lide av den grunn. Spillet flyter bedre enn fjorårets utgave, driblinger er mer kontrollerte og pasningssystemet er som alltid finjustert. Det er godt mulig det mest sofistikerte PES-spillet noensinne.

Pro Evolution Soccer 2013
Medspillerne dine er bedre enn noensinne på løp uten ball.

Etter å ha startet denne fotballspillsesongen med FIFA 13, tok det meg litt ekstra tid å gå tilbake til PES-serien igjen. Det føles litt mer statisk, grått og har ikke den umiddelbare apellen som FIFA-serien etterhvert har fått. Her faller nok mange av. Men de av oss som likevel bruker mer tid på Pro Evolution Soccer 2013 vil se at spillet har haugevis av kvaliteter. Kvaliteter som først kommer tilsyne etter en del tilvenning.

Dette er en annonse:

Noe av det jeg liker best ved Pro Evolution Soccer 2013 er at spillet føles uforutsigbart og tilfeldig, men likevel rettferdig. Det fleste innøvde scoringsvariantene er luket vekk. Et bra insentiv for å angripe med stor variasjon. Det er like farlig å legge inn fra kanten, som det er å spille seg fra kanten og innover langs bakken. Det er like farlig å fyre av fra 20 meter, som det er å småspille seg gjennom midten. Det er like farlig å bygge opp et angrep sakte, som å ta overgangsmuligheten. Du blir belønnet for å spille variert. Det kan en fotballspillentusiast like.

Pro Evolution Soccer 2013
Ballfysikken er strøken.

Samtidig som spillet føles strammere og mer polert enn forårets utgave, sliter jeg litt med å forstå hva som er nytt. Det føles ikke veldig mye bedre, og samtidig er flere av de gjenkjennelige småfeilene ved serien inntakt. Det tar fortsatt en evighet for keeperen å kaste ut ballen. Det er fortsatt en vanskelig oppgave å skifte til ønsket spiller når man spiller med venner. Det er fortsatt ofte at lagspillere som er nærmest ballen eller en situasjon ikke reagerer rasjonelt. Resultatet kan være at en spiller ikke plukker opp en ball som nærmest triller over skotuppen. Jeg skulle gjerne sett at feil som dette blir luket ut i fremtidige utgivelser.

Nytt av året er mer fokus på individuelle ferdigheter (Player ID Experience), hvor stjernespillere som Messi, Ribery, Ronaldo, Zlatan blant andre er lett gjenkjennelig med mer enn bare utseende - også spillestilen. Det hever autentisteten å se den svenske verdensstjernen forsøke seg på akkurat den samme hoppende hælflikken i spillet, som man har sett i virkeligheten. Men individuelle ferdigheter er mer enn bare en kosmetisk forbedring, det tilfører også noe rent spillmessig å utnytte de ulike egenskapene.

Pro Evolution Soccer 2013
Lite er nytt med presentasjonen i spillet.

Lite har forandret seg i presentasjonen av spillet. Fortsatt kommenterer Jon Champion og Jim Beglin med gloser jeg har hørt så alt for mange ganger før. Det er ikke mye spennende som har skjedd med menyer, musikk eller andre elementer, selv om jeg ikke vektlegger det i stor grad i denne anmeldelsen. Det som skjer på gressmatta vil alltid være viktigst for min del i et fotballspill.

Pro Evolution Soccer 2013 er både et solid fotballspill og en relativt annonym opplevelse. Det er en deilig, dyp og sofistikert fotballsimulator som ligger til grunn - muligens det mest avanserte PES-spillet noensinne - men med de samme småfeilene og lite vesentlig nytt setter jeg ikke en høyere karakter enn 7/10 - det samme som rivalen.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Balansert, sofistikert, god ballfysikk, variasjon i spillet, masse å lære, Champions League
-
Fortsatt få lisenser, irriterende småfeil, teite keeperavgjørelser
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

6
Pro Evolution Soccer 2013Score

Pro Evolution Soccer 2013

ANMELDELSE. Skrevet av Kristian Nymoen

Høstens fotballduell er igang og redaktøren har satt Pro Evolution Soccer 2013 opp mot sin argeste rival. Her er dommen...

4
PES 2013: De første detaljene

PES 2013: De første detaljene

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Utvikler Konami ruster seg nok engang til kamp mot erkerivalen EA Sports og har i dag avslørt de første detaljene fra årets spill i PES-serien...



Loading next content